Minilex - Lakipuhelin

Huomioidaanko annettu ennakkoperintö jäämistöosituksessa?


>> Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintöä ovat perittävän perillisille elinaikanaan antamat lahjat. Ennakkoperinnöksi ei katsota perittävän taloudelliseen tilanteeseen nähden tavanomaisia lahjoja. Ennakkoperintö vähennetään sen saajan perintöosasta.

Jos ennakkoperintöä annetaan avio-oikeuden alaisesta omaisuudesta, se otetaan huomioon osituksessa, joka toimitetaan ensiksi kuolleen puolison jälkeen. Tällä pyritään poistamaan annetun ennakkoperinnön vaikutus avio-osaan. Periaatetta noudatetaan vain osituksissa, joiden syynä on puolison kuolema. Mikäli puolisoilla ei ole avio-oikeutta toistensa omaisuuteen, ei annetuilla ennakkoperinnöillä ole merkitystä suoritettavassa omaisuuden erottelussa.

Ennakkoperinnön arvo lisätään sen antajan omaisuuden säästöön ennen jakoa. Tämän jälkeen ositus toimitetaan normaalisti siten, että ennakkoperinnöt vähentävät perillisten saamaa osaa. Ennakkoperinnön antajana on voinut olla kumpi tahansa puolisoista. Itse perinnönjaossa ennakkoperintö vähennetään normaalisti sen saajan perintöosuudesta.

Emme vastaa vahingoista, joihin näiden tietojen perusteella on ryhdytty tai oltu ryhtymättä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa