Minilex - Lakipuhelin

Etunimiä saa olla korkeintaan kolme


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Lapselle on syntymän jälkeen annettava etunimi. Etunimiä saa lain mukaan antaa korkeintaan kolme. Jos yhdysmerkki yhdistää kaksi etunimeä, niitä pidetään yhtenä. Etunimi siis voi olla esimerkiksi Meri-Tuulia Terhi Veronika. (Tätä enempi nimen ”paisuttaminen” yhdysmerkeillä on tuskin lapsen edun mukaista.)

Annetut etunimet on ilmoitettava väestötietojärjestelmään kahden kuukauden kuluessa lapsen syntymästä. Tämän hoitaa joko maistraatti tai seurakunta: Vanhemmat ilmoittavat etunimet sille maistraatille, jonka toimialueella lapsella on kotikunta tai väestökirjanpitokunta. Ilmoitus voidaan tehdä myös sille evankelis-luterilaisen kirkon tai ortodoksisen kirkkokunnan seurakunnalle, jonka jäsen lapsi on. Yleensähän nimet ilmoitetaan papille, joka tutkii niiden laillisuuden ja kertoo ne kasteessa.

Kolmen etunimen katto koskee myös tilanteita, joissa henkilön etunimeä myöhemmin muutetaan. Ja jos henkilö tulee Suomeen kulttuurista, jossa nimi annetaan esimerkiksi vasta muutaman vuoden iässä, hänelle tulee pikimmiten antaa 1-3 etunimeä.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

 

Selaa lakitietoa