Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö perukirjassa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintö tarkoittaa lahjaa, jonka perittävä antaa eläessään rintaperilliselle tai muulle perilliselle. Rintaperillinen on perittävän vainajan jälkeläinen suoraan alenevassa polvessa eli esimerkiksi tämän lapsi ja lapsen lapset. Myös adoptiolapsi rinnastetaan rintaperilliseen. Ennakkoperintö on jäämistöoikeudellisesti tärkeä käsite, koska se vaikuttaa perintöosan ja lakiosan suuruuteen perintöä jaettaessa. Perukirja taas tarkoittaa perunkirjoituksessa tehtyä asiakirjaa, joka sisältää omaisuusluettelon vainajan veloista ja varoista sekä osakasluettelon.

Rintaperillisen saama lahja oletetaan ennakkoperinnöksi, jollei perittävä ole määrännyt toisin tai olosuhteiden perusteella on katsottava niin tarkoitetun. Olettamus perustuu siihen, että normaalitapauksessa perittävän ei katsota haluavan suosia yhtä rintaperillistään tai adoptiolastaan toisten perillisten kustannuksella. Jos voidaan näyttää, että lahjan antajalla on ollut suosimistarkoitus, kumoutuu olettama pois.

Ennakkoperinnöksi ei oleteta lahjaa, jonka on saanut muu perillinen kuin rintaperillinen, jollei perittävän näytetä muuta määränneen tai olosuhteista voida päätellä, että luovutus on tarkoitettu ennakkoperinnöksi. Myös tämä olettama voidaan kumota vastanäytöllä.

Perintöä jaettaessa ennakkoperintöinä annetut lahjat lisätään laskelmallisesti kuolinpesän varoihin. Perinnönjako onkin toimitus, jossa perukirjasta ilmenevä perittävän omaisuus jaetaan perillisten ja mahdollisten testamentinsaajien kesken. Tämän vuoksi perukirjaan onkin merkittävä ennakkoperintönä saadut lahjat.

Mikäli sinua jäi askarruttamaan esimerkiksi ennakkoperintöön liittyvät asiat, kannattaa kääntyä lakimiehen puoleen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa