Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö osituksessa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperinnöllä tarkoitetaan perittävän tai hänen puolisonsa tekemää vastikkeetonta suoritusta, joka on tehty perillisen hyväksi. Kun avioliitossa ollut henkilö kuolee, on perinnönjaossa otettava huomioon ennakkoperintö, jonka jompikumpi puolisoista on antanut rintaperilliselle avio-oikeuden alaisesta omaisuudestaan. Näissä tilanteissa ennakkoperintö on otettava huomioon myös osituksessa. Tavoitteena on, että leski ja perilliset saisivat osituksessa yhtä paljon kuin heille olisi tullut, mikäli ennakkoperintöä ei olisi annettu. Rintaperillisellä tarkoitetaan perittävän jälkeläisiä.

Ennakkoperintö lisätään ennakkoperinnön antajan avio-oikeuden alaisen omaisuuden säästöön eli varojen ja velkojen erotukseen. Mikäli ennakkoon annettu perintö on suurempi kuin ennakkoperinnön saajan perintöosa, otetaan osituksessa ennakkoperinnöstä huomioon vain perintöosan suuruinen osuus. Tämän jälkeen säästöt lasketaan yhteen ja jaetaan kahdella. Näin saadaan laskettua lesken avio-osa.

Osituksessa on seuraavaksi vähennettävä vainajan perillisille ja testamentin saajille tulevasta osuudesta ennakkoperinnön arvo. Jos ennakkoperintö on ylisuuri, vähennetään perillisille ja testamentin saajille tulevasta osuudesta ennakkoperinnön saajan osuuden suuruinen summa. Kun ennakkoperintö on vähennetty perillisille ja testamentin saajille tulevasta osuudesta, saadaan selville perillisten avio-osa. Kun sekä perillisten avio-osa että lesken avio-osa on selvitetty, voidaan laskea, onko leski oikeutettu tasinkoon.

Ennakkoperintö tulee ottaa huomioon osituksessa myös silloin, kun vainajalta on jäänyt vain yksi rintaperillinen tai kun jokaiselle rintaperilliselle on annettu yhtä suuri ennakko. Ennakkoperintö voi nimittäin vaikuttaa lesken tasinko-oikeuteen.

Ennakkoperintöjen huomioon ottaminen osituksessa voi olla monimutkaista etenkin silloin, kun ennakkoperintöjä on annettu monta, kun joku ennakkoperinnöistä on ylisuuri tai kun perittävältä on jäänyt myös avio-oikeudesta vapaata omaisuutta. Ennakkoperintöä ja ositusta koskevissa kysymyksissä olisikin hyvä kääntyä lakimiehen puoleen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa