Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja sukupolvenvaihdos


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintöä koskevat tilanteet saattavat osoittautua haastaviksi. Ongelmia voi liittyä muun muassa tilanteeseen, jossa kyseessä on sukupolvenvaihdos. Sukupolvenvaihdoksella tarkoitetaan suunniteltua ja monivaiheista prosessia, jonka myötä yrityksen johtajuus, omistus, sekä osaaminen siirretään näistä luopuvalta omistaja-yrittäjältä seuraavalle sukupolvelle. Yleensä seuraava yrittäjäsukupolvi koostuu rintaperillisistä.

Lähtökohtaisesti perillisen ennakkona saama perintö tulee perinnönjaon yhteydessä vähentää hänelle tulevasta perinnöstä. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä tästä on mahdollista poiketa. Muun muassa silloin, kun kyse on maatilan tai muun vastaavan yrityksen sukupolvenvaihdoksesta, oikeuskäytännössä on poikkeuksellisesti pidetty tiettyjen tapausten yhteydessä sallittuna ja hyväksyttävänä alihintaan tapahtunutta kauppaa siten, ettei kyseistä järjestelyä pidetä ennakkoperintönä tai suosiolahjana. Huomionarvoista on kuitenkin se, että edes sukupolvenvaihdoksen erityinen tarkoitus ei poista täysin automaattisesti suosimistarkoitusta kaikissa tilanteissa. Rintaperillisten keskinäiseen asemaan vaikuttava yhdenvertaisuusperiaate saattaa vaikuttaa myös sukupolvenvaihdostilanteissa. Sukupolvenvaihdosta tulisikin pitää vain yhtenä kokonaisharkintaan vaikuttavana seikkana kun pohdittavaksi otetaan se, onko kyseessä mahdollisesti suosimistarkoituksessa tehty lahjoitus vai ei.

Varsinaista sukupolvenvaihdosta edeltää usein pidempään kestänyt vaihe, jossa osaamista on pikkuhiljaa siirretty seuraavalle yrittäjäsukupolvelle. Tästä huolimatta sukupolvenvaihdoksen yhteydessä saatetaan törmätä ongelmiin, joiden selvittämiseksi on hyvä kääntyä asiantuntevien lakimiestemme puoleen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa