Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja sen hyöty


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintö on lahja, jonka perinnönjättäjä antaa perilliseen. Ennakkoperintö ja sen hyöty on siinä, että se verotetaan lahjana, joten alle 4000 euron ennakkoperintöä ei veroteta mitenkään. Tärkeää on perinnönjättäjän tarkoitus: mikäli perinnönjättäjä ei katso tarkoittavan antaa jotain lahjaa ennakkoperintönä, ei sitä yleisesti oteta huomioon ennakkoperintönä perintöä jaettaessa. Ennakkoperintö otetaan huomioon lopullisessa perinnönjaossa ainoastaan perillisen vaatimuksesta.

Perinnönjättäjä voi ennakkoperinnön avulla jo eläessään päättää, kuinka hän jakaa perintöään perillisille ennakkoon. Hän voi esimerkiksi päättää antaa talon lapsilleen ennakkoperintönä, mutta pidättää hallintaoikeuden siihen. Tällöin verotusarvo on pienempi kuin että hän antaisi talon ilman hallintaoikeutta. Mikäli joku perillinen on saanut yli oman perintöosuutensa ennakkoperintöä, ei hän ole velvollinen palauttamaan perintöosansa ylimenevää osaa kuolinpesään. Joskus voidaan kuitenkin ottaa huomioon suosimislahja. 

Veron kertaantumisen takia lahjavero, jonka perillinen on saattanut maksaa ennakkoperinnöstään, vähennetään lopullisesta perintöverosta perinnönjättäjän kuollessa. Ennakkoperintöön liittyvissä asioissa on hyvä saada varmuus soittamalla lakimiespuhelimeen. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa