Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja lakiosa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Omaisuus mitä perittävä on perilliselleen eläessään antanut vähennetään perillisen saamasta perinnöstä. Ennakkoperinnöksi katsotaan kaikki, paitsi tavanomaiset lahjat henkilön varallisuus huomioiden. Lakiosa on rintaperilliselle lain turvaama vähimmäismäärä vainajan omaisuudesta. Jotta ennakkoperintö huomioidaan perinnönjaossa, tulee kuolinpesän osakkaan tai osakkaiden yhdessä siihen vedota.

Esimerkiksi vainaja, jolla on kaksi rintaperillistä ja kuolinpesän arvo 75 000euroa. Toinen perillisistä on vainajan eläessä saanut tältä 25 000 euron  arvoisen kesämökin. Lahjoitus katsotaan ennakkoperinnöksi. Näin ollen perinnönjaossa otetaan kesämökin lahjoitus huomioon ja kesämökin saaja saa 25 000 euroa kuolinpesästä ja toinen rintaperillinen 50 000 euroa. Näin molempien lakiosat ovat yhtäsuuret vainajan jäämistöstä.

Ennakkoperintö voi loukata lakiosaa, mikäli pesään ei jää jaettavia varoja muille rintaperillisille. Ennakkoperinnön saanut ei pääsäännön mukaan ole velvollinen luovuttamaan saamaansa omaisuutta takaisin kuolinpesään. Hän voi kuitenkin joutua maksamaan muille rintaperillisille lakiosan täydennystä mikäli muut rintaperilliset niin vaativat. Ennakkoperinnön ja lakiosan saamiset voivat aiheuttaa riittaa perillisten kesken, joten on suositeltavaa turvautua lakimiehen apuun. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa