Minilex - Lakipuhelin

Ennakkoperintö ja hallintaoikeuden pidättäminen


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintö on perittävän eläessään rintaperilliselle antama lahja, joka otetaan huomioon perinnönjaossa. Ennakkoperinnöt vähennetään perillisen saamasta perintöosuudesta.

Lahjoittajalla on vapaasti mahdollisuus pidättää hallintaoikeus lahjoittamaansa omaisuuteen. Hallintaoikeuden pidättäminen tarkoittaa sitä, että hallintaoikeuden haltijalla on oikeus käyttää omaisuutta ja saada sen tuotto, vaikka itse omaisuuden omistus on toisella henkilöllä. Lahjoittaja voi pidättää hallintaoikeuden itselleen sekä mahdollisesti yhdelle tai usealle muulle henkilölle.

Hallintaoikeuden haltijalla ei ole kuitenkaan oikeutta myydä omaisuutta. Hänellä on kuitenkin oikeus omaisuudesta syntyvään tuottoon, mutta myös vastaveroisesti velvollisuus huolehtia siitä aiheutuvista kuluista, kuten veroista. Hallintaoikeudesta ei makseta korvausta omaisuuden omistajalle (lahjansaajalle).

Hallintaoikeuden pidättämisestä otetaan yleisesti maininta lahjakirjaan. Tärkeää tämä on erityisesti silloin, kun hallintaoikeus on tarkoitus kirjata lainhuuto- ja kiinnitysrekisteriin.

Hallintaoikeuden pidättäminen muodostaa merkittävät verosuunnittelun keinon, sillä pidätetty hallintaoikeus vähentää maksettavan lahjaveron määrää. Lahjan arvosta vähennetään hallintaoikeudelle laskettu arvo. Hallintaoikeusvähennykseen vaikuttaa lahjoittajan ikä ja omaisuudesta saatu tuotto. Mitä nuorempi lahjoittaja on, sitä suurempi on vähennys. Hallintaoikeuden arvo vähennetään siis lahjan käyvästä arvosta. Tällöin myös arvo, josta vero maksetaan, pienenee.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa