» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Osakeyhtiö on yksi yleisimmistä yhtiömuodoista Suomessa, ja sen perustaminen on säädetty osakeyhtiölaissa. Osakeyhtiön perustaminen on suhteellisen helppoa: tarvitaan yhtiön nimi, toimipaikka, toimiala sekä perustamisilmoitus, joka täytetään sähköisesti YTJ-palvelussa. Rekisteröinnin jälkeen yritykselle annetaan Y-tunnus, ja siitä tulee oikeustoimikelpoinen. Tämä tarkoittaa, että osakeyhtiö voi hankkia oikeuksia ja velvollisuuksia omiin nimiinsä. Perustamisvaiheessa tulee laatia myös yhtiöjärjestys ja pöytäkirjat. Osakepääomaa ei enää vaadita yksityisiltä osakeyhtiöiltä, mutta se voidaan halutessa määrittää.
Kun yrityksestä on tullut oikeustoimikelpoinen, sille tulisi avata pankkitili, jonne mahdollinen osakepääoma voidaan maksaa. Tilin avaaminen tai lainan hakeminen voi kuitenkin hankaloitua, mikäli perustajalla on luottohäiriömerkintä. Luottotietomerkintä ei estä yrityksen perustamista, mutta se voi vaikeuttaa pankkipalveluiden, kuten luotollisen tilin tai lainan saamista. Pankit voivat tarkistaa perustajien luottotiedot ja voivat evätä tietyt palvelut luottohäiriöiden vuoksi. Myös maksuhäiriömerkintä voi estää pääsyn ennakkoperintärekisteriin, mikä on tärkeää monille yrityksille.
Vaihtoehtona luottohäiriömerkinnän omaava henkilö voi toimia osakeyhtiön hallituksen ulkopuolella ja hyödyntää esimerkiksi prokuran. Koska pankkien käytännöt voivat vaihdella, kannattaa yrittää avata tili eri pankeissa. On kuitenkin tärkeää huomata, että luottotietojen tarkistaminen on yleinen käytäntö.
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa