Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustamissopimus ja apportti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiölain mukaan osakkeen merkintähinta voidaan maksaa myös muulla omaisuudella kuin rahamaksulla. Tästä maksuna pidettävästä omaisuudesta käytetään termiä apporttiomaisuus. Tällaisen maksutavan edellytys on se, että omaisuudella on luovutushetkellä vähintään maksua vastaava arvo yhtiölle eli mahdollisella luovutushetkellä tapahtuvasta apporttiomaisuuden realisoinnista saataisiin osakkeen merkintähintaa vastaava summa. Täten esimerkiksi sitoumus työn tai palvelun suorittamiseen ei voi olla apporttiomaisuutta. Nämä apporttiomaisuutta ja -maksua koskevat säännöt pätevät myös silloin, kun osakkeen merkintähinta maksetaan rahassa niin, että yhtiön edellytetään hankkivan jotain tiettyä omaisuutta myöhemmin tällä saamallaan rahasuorituksella.

Jotta osakkeen merkintähinta voidaan maksaa tällaisella apporttiomaisuudella, eli muulla kuin rahamaksulla, tulee tästä mahdollisuudesta määrätä osakeyhtiön perustamissopimuksessa. Perustamissopimuksessa yksilöidään se, millainen omaisuus sopii apporttiomaisuudeksi osakkeen merkintähinnan suorittamiseen ja maksu, joka tällaisella omaisuudella voidaan suorittaa. Lisäksi perustamissopimuksessa tulee selventää, minkälaisin perustein ja menetelmin omaisuuden arvostaminen tapahtuu. Jos omaisuuden arvostamisesta ei ole määrätty perustamissopimuksessa tällä tavoin, velvollisuus apporttiomaisuuden arvon toteen näyttämiseen on osakkeen merkitsijällä eli ostajalla. Mikäli apporttiomaisuuden arvo ei kata koko osakkeen merkintähintaa, puuttuva määrä tulee maksaa yhtiölle rahassa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]