Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen ja osakkaat

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Henkilöitä, jotka haluavat perustaa osakeyhtiön ja merkitä yhtiön osakkeita perustamisvaiheessa, kutsutaan osakkaiksi. Osakkaat perustavat osakeyhtiön käyttämällä sopimusvapauttaan ja yhteistä perustamistahtoaan. Osakkaita eli osakkeenomistajia koskee osakeyhtiölaissa oleva tahdonvaltaisuuden periaate, joka antaa osakkeenomistajille laajat vapaudet määrätä yhtiöjärjestyksessä yhtiön toiminnasta. Osakeyhtiölain ja muun lain pakottavat säännökset rajoittavat osakkeenomistajia sopimasta osakeyhtiöstä pakottavien säännösten vastaisesti.

Ennen yhtiön rekisteröimistä osakkaiden välisissä suhteissa noudatetaan yleisiä sopimusoikeudellisia säännöksiä. Osakkaat allekirjoittavat kirjallisen osakeyhtiön perustamissopimuksen ja osoittavat allekirjoittamisella olevansa yksimielisiä osakeyhtiön perustamisesta ja sen ehdoista. Perustamissopimuksessa on mainittava, paljonko osakkaat merkitsevät osakkeita, paljonko osakkeesta on maksettava yhtiölle ja millä maksuajalla. Allekirjoittamalla perustamissopimuksen osakas merkitsee perustamissopimuksessa ilmoitetun määrän osakkeita. Perustamissopimuksessa on käytävä ilmi kaikki osakkeenomistajat ja heidän merkitsemänsä osakkeet.

Osakeyhtiö on sen osakkaiden välinen sopimus liiketoiminnan harjoittamisesta yhteiseen lukuun. Osakeyhtiö saa perustamisella oman oikeushenkilöllisyytensä, eivätkä osakkeenomistajat vastaa henkilökohtaisesti osakeyhtiön velvoitteista. Osakeyhtiölaissa ei säännellä erikseen osakeyhtiön perustajista, sillä sen katsotaan perustuvan osakkaiden yhtenevään perustamistahtoon ja siihen, että osakkaat ovat perustettaessa jo ennalta tiedossa.

Osakkeenomistajat sopivat perustamisvaiheessa yhdessä yhtiön toimialasta, oman pääoman suuruudesta, joka sijoitetaan yhtiöön, yhtiön säännöistä ja muista yhtiön liiketoimintaan vaikuttavista seikoista. Osakkaat voivat sopia keskinäisistä suhteistaan myös erillisellä ja vapaamuotoisella osakassopimuksella siltä osin kuin niistä ei ole pakko määrätä perustamissopimuksessa. Mikäli osakkaan asema herätti kysymyksiä, lisätietoja saat muista artikkeleistamme sekä lakipuhelimesta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]