Minilex - Lakipuhelin

Veikkauksen asiamiehen luottamusmiehen aseman väärinkäyttö ja pelejä luotolla pelanneen törkeä petos – KKO:2006:98

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Luottamusaseman väärinkäyttö
    Petos

Veikkauksen asiamiesyhtiön toimitusjohtaja oli sallinut luotolla pelaamisen, josta hänet tuomittiin rangaistukseen luottamusaseman väärinkäytöstä. Henkilö, joka oli pelannut luotolla, sai tuomion törkeästä petoksesta. A oli Veikkauksen asiamiehenä kirjoittanut asiamiessopimuksen Veikkauksen kanssa, jonka mukaan asiamiehen tuli pitää pelien myynnistä kertoneet varat erillään muistoa varoista. Veikkaus suoraveloitti sopimuksen mukaan peleistä saadut varat itselleen. Asiamiesohje oli kieltänyt pelien myymisen velaksi. A oli kuitenkin myynyt pelejä velaksi B:lle noin 74 000 euron arvosta, joita B ei ollut maksanut A:lle. A ei ollut tilittänyt mitään pelien velaksi myynnistä. A:lle vaadittiin virallisen syyttäjän toimesta rangaistusta törkeästä kavalluksesta, että hän on anastanut tulostamiaan pelitositteita 79 000 euron edestä ja ollut maksamatta niitä. Toissijaisesti A:lle vaadittiin rangaistusta luottamusaseman väärinkäytöstä, kun hän on pitämänsä kioskin lukuun hoitanut tehtävänään Veikkauksen taloudellisia asioita ja väärinkäyttänyt luottamusasemaansa ryhtymällä toimiin, joihin hänellä ei ole ollut oikeutta tai jättänyt tehtävänsä osaksi suorittamatta ja aiheuttanut siten Veikkaukselle vahinkoa. B:lle vaadittiin rangaistusta yllytyksestä törkeään kavallukseen sekä toissijaisesti törkeästä kavalluksesta, yllytyksestä luottamusaseman väärinkäyttöön tai törkeästä petoksesta. Törkeään petokseen B syyttäjän mukaan syyllistyi, koska hän on hankkiakseen itselleen oikeudetonta taloudellista hyötyä erehdyttämällä tavanomaiseksi tulleella maksukäytännöllään kioskin henkilöstöä tulostamaan hänelle Veikkauksen tositteita. Tällä tavoin hän oli saanut erehdystä hyväkseen käyttämällä Veikkauksen tekemään tarvittavat toimenpiteet niin, että hän sai tositteita ilman, että aikoi maksaa pelimaksuja tai on salannut maksukykynsä ilmoittaessaan peliä koskevia tietoja Veikkauksen edustajalle. Taloudellista vahinkoa tästä toiminnasta on aiheutunut lähes 74 000 euroa.
Veikkaus on vaatinut vahingonkorvauksena A:lta tilittämättä jääneistä varoista 63 000 euroa korkoineen sekä kioskin konkurssipesä on vaatinut B:ltä korvaamaan konkurssipesälle pelaamansa 74 00o euroa.

Korkeimman oikeuden mukaan A ei ole syyllistynyt kavallusrikokseen, koska A ei ole saanut haltuunsa maksuja B:n pelaamista peleistä, koska kavalluksen tunnusmerkistöön kuuluu anastaminen hallussa olevia varoja tai muuta irtainta omaisuutta. A:lla ei tällaisia varoja ole ollut hallussaan. Korkein oikeus katsoo A:n väärinkäyttäneen luottamusasemaansa, koska hänellä on ollut Veikkauksen kanssa asiamiessopimus ja tehtävänä hoitaa Veikkauksen taloudellisia asioita.

B puolestaan on Korkeimman oikeuden mukaan syyllistynyt törkeään petokseen. Korkein oikeus tuomitsi A:n korvaamaan Veikkaukselle rikoksella aiheuttamansa vahingon, joka koostui tilittämättömistä pelimaksuista, B: puolestaan velvoitettiin korvaamaan kioskin konkurssipesälle aiheuttamansa vahinko, joka on saamatta jäädyn asiamiespalkkion määrä.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]