Minilex - Lakipuhelin

Vangitseminen ja yrityksen vähimmäisrangaistus - KKO:2001:90

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Pakkokeino
    Pidättäminen
    Vangitseminen

Tapauksessa KKO:2001:90 epäilty määrättiin käräjäoikeuden toimesta vangittavaksi pakkokeinolain nojalla. Pakkokeinolain 1 luvun 3 §:n 1 momentin 1 kohdan mukaan rikoksesta todennäköisin syin epäilty saadaan pidättää, jos rikoksesta ei ole säädetty lievempää rangaistusta kuin kaksi vuotta vankeutta. A oli epäiltynä tapon yrityksestä.

A vaati kantelussaan, että hänet päästetään vapaaksi, koska vangitsemisedellytyksiä ei hänen mukaansa ollut. Hovioikeus lausui, että, koska A:ta epäiltiin todennäköisin syin tapon yrityksestä. Tapon alin vankeusrangaistus on kahdeksan vuotta, ja oikeuskäytännössä ja hallituksen esityksessä on katsottu, ettei rangaistuksen vähentämisperusteita ole voitu huomioida, joten tapon yrityksenkin vähimmäisrangaistukseksi katsottiin kahdeksan vuotta. Näin ollen hovioikeus hylkäsi kanteen. A sai valitusluvan korkeimpaan oikeuteen.

Korkein oikeus pysyi hovioikeuden tulkinnassa siinä, että oikeuskäytäntö katsoo rikoksen yrityksen vähentämisperusteiden olevan merkityksettömiä käsillä olevassa tilanteessa. Korkein oikeus määräsikin A:n vangittavaksi ja tämän valitus raukesi.

 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät tapaukset


 

Selaa lakitietoa