Minilex - Lakipuhelin

Työntekijän tapaturmakorvauksen myöntämisen arviointia – KKO:2000:128

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Tapaturmakorvaus
    Työntekijän tapaturmakorvaus

Tapauksessa oli kyse työntekijälle myönnettävistä tapaturmakorvauksista ja tapaturmasta aiheutuneen vamman suuruudesta. Tapauksessa 52-vuotias A työskenteli siivoojana. Työtä tehdessään hän veti raskasta monitoimikonetta ahtaassa tilassa ja tässä yhteydessä hän riuhtaisi koneen kynnyksen yli. Tämän jälkeen hänen olkapäänsä kipeytyi ja siihen muodostui liikerajoitusta. Samana päivänä tapaturman jälkeen hänellä epäiltiin lääkärissä kiertäjäkalvosimen repeämää. Kolmen päivän jälkeen tapaturmasta A:lle tehtiin ultraäänitutkimus, jossa ilmeni repeämään viittaava löydös, joka varmistettiin varjoainekuvauksella. A:n olkapää leikattiin noin puolen vuoden kuluttua tapaturmasta ja silloin hänellä todettiin oikean olkanivelen osittainen kiertäjäkalvosimen repeämä. A palasi työhönsä noin yhdeksän kuukauden kuluttua tapaturmapäivästä. A vaati korvausta työkyvyttömyytensä ajalta työtapaturman perusteella.

Vakuutusyhtiö suoritti A:lle vakuutuskorvauksia 100 prosentin työkyvyn aleneman mukaan noin kuukauden ajalta. Vakuutusyhtiön mielestä itse tapaturmasta oli aiheutunut vain venähdysvamma ja muussa sairaudessa oli kyse kiertäjäkalvosimen rappeumasta. Ensimmäisenä muutoksenhakuasteena tapaturmalautakunta päätyi asiassa samaan lopputulokseen ja A:n valitus hylättiin. Tapaturmalautakunnan mukaan kiertäjäkalvosimen repeämä ei voinut aiheutua A:n tapaturmasta. Kyse oli iän mukana lisääntyvistä rappeumamuutoksista. Vakuutusoikeus ei muuttanut tapaturmalautakunnan ratkaisua.

Korkein oikeus kuitenkin oli tapauksessa eri mieltä ja kumosi vakuutusoikeuden ratkaisun. Korkein oikeus katsoi, että A:n oikean olkanivelen kiertäjäkalvosimen repeämä oli aiheutunut tapaturmasta ja A:lla oikeus sen mukaisiin korvauksiin.

Korkein oikeus perusteli ratkaisuaan toteamalla, että A:n leikkauksessa löydöksen oli katsottu sopivan traumaattiseen repeämään, eikä siinä todettu rappeumamuutoksia. Lisäksi Terveydenhuollon oikeusturvakeskukselta saadun lausunnon perusteella vamma sopi seuraukseksi tapaturman kuvaukseen, ja se oli myös tyypillinen seuraus tämän kaltaisesta tapaturmasta A:n ikäiselle henkilölle. Rappeumasairauden osuus tapauksessa jäi epätodennäköiseksi. Korkein oikeus totesi asiassa tulleen näytetyksi, että A:n oikean olkanivelen kiertäjäkalvosimen repeämä oli aiheutunut tapaturmasta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]