Minilex - Lakipuhelin

Matkarahtaussopimuksen tulkinta - KKO:2003:49

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Merioikeus
    Matkarahtaus
    Seisonta-aika Sopimus
    Sopimuksen tulkinta

Tapauksessa oli kysymys matkarahtaussopimuksen mukaisesta seinsonta-ajasta ja siitä, miten se laskettiin. Rahdinottaja ja rahdinantaja olivat sopineet seisonta-ajasta lastin lastausnopeuden perusteella. Seisonta-ajan ylityksestä oli sovittu korvaus. 

Rahdinottaja nosti kanteen rahdinantajaa vastaan käräjäoikeudessa ja vaati lisää korvausta jo suoritetun määrän lisäksi. Käräjäoikeus hylkäsi kanteen. Ratkaisevaksi seikaksi nousi eri satamien erilaiset ehdot. Oikeus totesi, ettei korvauksen määrä voinut riippua niin sattumanvaraisesta seikasta kuin missä satamassa lastaus aloitettiin. Lastauksesta tuli siis tehdä yhteislaskelma eikä jokaisen sataman kohdalta erikseen.

Hovioikeus kumosi käräjäoikeuden tuomion. Hovioikeus katsoi, ettei aloitussatama ollut sattumanvarainen seikka, sillä siitä oli sopimuksella sovittu. Laskelmaa ei voitu perustaa siihen, minkälaisiin erilaisiin vaihtoehtoihin voitaisiin päätyä eri tavoilla, kun rahtauksesta ja maksettavasta rahdista  ja kustannusten jakamisesta ynnä muusta oli matkarahtaussopimuksella sovittu. Korkein oikeus ei muuttanut hovioikeuden lopputulosta.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]