Minilex - Lakipuhelin

Yksi osakas osakeyhtiössä

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiö on yritysmuotona hyvä valinta niille yrityksille jotka tarvitsevat paljon pääomaa. Lisäksi, jos tulevalle liiketoiminnalle suunnitellaan esimerkiksi nopeaa kasvua, on osakeyhtiö yritysmuotona sopiva valinta.

Osakeyhtiön perustaminen on monimutkaisempaa kuin esimerkiksi toiminimen perustaminen. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että osakeyhtiön perustaminen olisi ylitsepääsemättömän hankalaa.

Yksi tai useampi osakas

Luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, esimerkiksi toinen osakeyhtiö, voi perustaa osakeyhtiön. Näin ollen riittää, että osakeyhtiössä on yksi osakas. Jos osakeyhtiö perustetaan yksin, on tällä ainoalla osakkeenomistajalla kaikki päätäntävalta yrityksessä, ja hän on muun muassa hallituksen ainoa jäsen.

Pääoma

Osakeyhtiössä on oltava osakeyhtiölaissa säädetty vähimmäispääoma. Yksityisen osakeyhtiön vähimmäisosakepääoma on 2 500 euroa ja julkisen osakeyhtiön 80 000 euroa. Jos siis osakeyhtiön perustaa yksin, on varmistuttava siitä, että vähimmäisosakepääoma täyttyy.

Yhtiökokous

Osakeyhtiössä on vuosittain pidettävä yhtiökokous. Tästä kokouksesta tulee pitää pöytäkirja. Jos osakeyhtiössä on vain yksi osakkeenomistaja, pitää hän kokouksen yksin. Osakkeenomistaja voi kuitenkin kutsua esimerkiksi lakimiehen kokouksen sihteeriksi.

Jos siis yritys tarvitsee paljon pääomaa ja yritys halutaan perustaa yksin, voi osakeyhtiö olla sopiva valinta. Kannattaa kuitenkin keskustella lakimiehen kanssa siitä, mikä vaihtoehto on sopivin juuri sinun tilanteeseesi. Asiantuntijat lakipuhelimessa auttavat mielellään.

Vinkit

- Osakeyhtiössä voi olla vain yksi osakkeenomistaja, jolloin hänellä on kaikki päätäntävalta yrityksessä.

Varoitukset

- Jos osakeyhtiössä on vain yksi osakkeenomistaja, tulee hänen yksin varmistua siitä, että kaikki laissa säädetyt vaatimukset esimerkiksi osakeyhtiön perustamisesta, täyttyvät.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa