Minilex - Lakipuhelin

Voiko ennakkoperintöä vaatia?


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Ennakkoperintö tarkoittaa lahjaa, jonka perittävä on antanut jollekin perillisistään ennen kuolemaansa ja joka myöhemmin otetaan huomioon perinnönjaossa perillisen saamana perintönä, jos joku perillisistä sitä vaatii. Perittävän eläessään antamaa lahjaa ei kuitenkaan katsota ennakkoperinnöksi, jos lahjanantaja eli perittävä on nimenomaan määrännyt, että lahjaa ei ole pidettävä ennakkoperintönä tai jos tilanteeseen soveltuu tietty lakisääteinen olettama siitä, ettei kyseessä ole ennakkoperintö. Ennakkoperintönä ei myöskään pidetä tavanomaisia antajan oloihin soveltuvia lahjoja.

Koska ennakkoperintö on lahja, ei sitä perillinen voi vaatia. Tämä johtuu siitä, että lahja, jossa omistusoikeus siirtyy aina vastikkeettomasti antajalta saajalle, perustuu lahjanantajan vapaaehtoiseen luovutustoimeen, johon sisältyy hänen lahjoittamistahtonsa.

Mikäli perillinen haluaa estää, että tuleva perittävä ei tuhlaisi omaisuuttaan tai mikäli hän haluaa maksimoida saamansa perinnön määrän jo perittävän eläessä, ei hän silti voi vaatia ennakkoperintöä eikä hän myöskään voi vaatia lakiosaansa ennen kuin perittävä on kuollut. Jokainen saa lähtökohtaisesti eläessään määrätä vapaasti omasta omaisuudestaan. Täysivaltainen henkilö saa hallita, käyttää sekä lahjoittaa omaisuuttaan sekä tehdä siitä testamentin kenenkään sitä rajoittamatta. Niinpä ennakkoperintöä ei kenenkään ole pakko antaa, vaikka joku perillisistä sitä vaatisi.

Ennakkoperinnön herättäessä lisää kysymyksiä on suositeltavaa ottaa yhteyttä lakimieheen.

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa