Minilex - Lakipuhelin

Testamentintekokelpoisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Pätevän testamentin tekeminen edellyttää, että testamentin tekijällä on tarvittava testamentintekokelpoisuus. Testamentin todistajat arvioivat testamentin tekijän kelpoisuutta testamentin tekemiseen jo testamentin tekijän eläessä. Perittävän testamentintekokelpoisuuden voi kuitenkin riitauttaa vasta testamentin tekijän kuoleman jälkeen.

Jos testamentin syntyyn tai sisältöön on vaikuttanut testamentin tekijän mielisairaus, tylsämielisyys tai muu sieluntoiminnan häiriö, voidaan testamentti julistaa perillisen kanteesta pätemättömäksi. Tällaisilla psyykkisillä häiriötekijöillä on oikeudellista merkitystä kuitenkin vain, mikäli häiriötila on todella vaikuttanut siihen, miten perittävä on määrännyt omaisuudestaan testamentilla. Ratkaisevana on pidettävä testamentin tekijän henkistä tilaa testamentin tekohetkellä. Henkisen tasapainon häiriötiloista kärsivä henkilö saattaa olla tilapäisesti siinä tilassa, että hän voi pätevästi tehdä testamentin. Puhutaan "valoisista hetkistä", jolloin henkilö on lyhyen ajan kykenevä selvään tahdon muodostukseen. Olennaista testamentintekokelpoisuuden kannalta on, että henkilö ymmärtää tekemänsä oikeustoimen ja sen merkityksen. Testamentintekokelvottomuus voi johtua esimerkiksi syvästä dementiasta. Psyykkinen häiriötila voi johtua myös päihteiden käytöstä.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »On myös huomioitava, että testamentin tekijän on pääsäännön mukaan oltava täysi-ikäinen eli 18 vuotta täyttänyt. Alaikäinen ei voi tehdä pätevää testamenttia. Jos perittävä menee naimisiin ennen kuin hän täyttää 18 vuotta, on hän kuitenkin avioliiton solmimisesta alkaen testamentintekokelpoinen. Viisitoista vuotta täyttänyt voi tehdä testamentin siitä omaisuudesta, jota hänellä on oikeus itsenäisesti hallita.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa