Minilex - Lakipuhelin

Testamentin moiteajan jälkeen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin moiteaika alkaa kulua siitä, kun perillinen on saanut testamentin tiedoksi. Moiteaika on kuusi kuukautta, jonka kuluessa perillisen on nostettava moitekanne, jos hän haluaa riitauttaa testamentin pätevyyden. Moiteoikeus on vain perillisillä, ja moiteaika on ehdoton. Määräajan kuluttua moitekannetta ei voi enää nostaa. Moiteajan umpeuduttua testamentti saa lainvoiman, jos yksikään perillinen ei ole nostanut kannetta. Lainvoimainen testamentti voidaan panna täytäntöön, ja perintö voidaan jakaa testamentin osoittamalla tavalla. 

Testamentin pätevyyden voi riitauttaa muutenkin kuin moitekanteella. Kanteen voi nostaa kuka tahansa, jonka oikeuksia testamentti loukkaa. Muilla testamenttikanteilla ei ole samanlaista määräaikaa kuin moitekanteella, mutta nekin tulee nostaa kohtuulliseksi katsottavan ajan kuluessa. Myös perillinen voi nostaa muun kuin moitekanteen, mutta kanteen perusteena täytyy olla jokin muu kuin moitteeseen oikeuttava väite.

Testamentin voi riitauttaa esimerkiksi sen epäselvän sisällön vuoksi. Tulkintakanteen avulla pyritään selvittämään testamentin tekijän todellinen tarkoitus. Tehottomuuskanteella halutaan osoittaa, että testamentin tekijältä on puuttunut testamenttausvalta riidan kohteena olevaan omaisuuteen. Toisin sanoen testamentilla on määrätty omaisuudesta, jota tekijä ei omista tai jota hän ei voi testamentata edelleen. Joskus koko testamentin olemassaolo voi olla kyseenalaista. Testamenttia ei ehkä ole lainkaan olemassa tai se on peruutettu ennen tekijän kuolemaa. Esimerkiksi väärennös- tai pakottamisepäily voi olla syynä niin sanotun ineksistenssikanteen nostamiseen. Peruuttamiskanteesta puhutaan silloin, kun kantaja väittää testamentin tekijän peruuttaneen testamenttinsa.

Moitekanne on testamenttikanteista ainoa, joka on määräaikaan sidottu. Määräajan jälkeen testamentista tulee lainvoimainen riippumatta muista kannemahdollisuuksista. Minkä tahansa testamenttikanteen vireilläolo kuitenkin katkaisee testamentin täytäntöönpanon. Vaikka muilla testamenttikanteilla ei ole määräaikaa, kannattaa kanne nostaa viivyttelemättä, jotta oikeudet eivät vaarantuisi. Kantajan passiivisuus voi aiheuttaa kanneoikeuden menetyksen, tai kantaja voi käytännössä menettää mahdollisuuden päästä oikeuksiinsa, jos perinnönjaosta on ehtinyt jo kulua aikaa.

 

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]