Minilex - Lakipuhelin

Testamentin moitekanne

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentin moitekanne on perillisen testamentin saajaa vastaan ajama kanne, joka koskee testamentin julistamista pätemättömäksi siltä osin kuin se estää perillistä saamasta perintöosuuttaan jäämistöstä. Laissa on määritelty moiteperusteet eli ne perusteet, joiden nojalla testamentti voidaan julistaa moitekanteen johdosta pätemättömäksi. Jos kannetta ajetaan jollakin muulla kuin laissa yksilöidyllä perusteella, kysymys ei ole testamentin moitteesta.

Testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi, jos testamentin tekijä ei ole ollut kelpoinen määräämään jäämistöstään. Kysymys on näissä tapauksissa alaikäisen tekemästä testamentista. Testamentti voidaan moitekanteen johdosta julistaa pätemättömäksi myös, jos testamenttia ei ole tehty laissa säädetyssä muodossa. Testamentin laatimista koskevat ankarat muotovaatimukset, joiden noudattamatta jättäminen saattaa johtaa testamentin pätemättömyyteen. Testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi myös sillä perusteella, että testamentin tekemiseen on vaikuttanut testamentin tekijän mielisairaus, tylsämielisyys tai muu sieluntoiminnan häiriö. Tämä moiteperuste perustuu siis testamentin tekijän alentuneeseen testamentintekokelpoisuuteen. Testamentti voidaan julistaa pätemättömäksi myös, mikäli testamentin tekijä on pakotettu tekemään testamentti, hänet on taivuteltu siihen käyttämällä väärin hänen ymmärtämättömyyttään, tahdonheikkouttaan tai riippuvaista asemaansa, hänet on petollisesti vietelty tekemään testamentti, tai hän on muutoin sillä tavoin erehtynyt, että se on määräävästi vaikuttanut hänen tahtoonsa. Muilla kuin edellä mainituilla perusteilla testamenttia ei ole mahdollista moittia.

On tärkeää huomata, että testamentti julistetaan moitekanteen johdosta pätemättömäksi vain siltä osin kuin se estää moittijaa saamasta osuuttaan jäämistöstä. Jos vain yksi perillinen moittii testamenttia, testamentti pätevöityy suhteessa muihin perillisiin. Yhden perillisen nostaman moitekanteen johdosta ei testamenttia voida julistaa kokonaan pätemättömäksi. Testamentti on tällöin voimassa niihin perillisiin nähden, jotka eivät ole moittineet testamenttia tai ovat hyväksyneet testamentin.

Toinen tärkeä huomioon otettava seikka koskee moiteaikaa. Testamentin moitekanne tulee nostaa kuudessa kuukaudessa siitä, kun testamentti on annettu perilliselle tiedoksi. Määräaikaa on syytä noudattaa tarkasti, sillä testamenttia ei ole mahdollista moittia enää määräajan kuluttua umpeen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]