Minilex - Lakipuhelin

Millainen on pätevä testamentti?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Testamentti eli jälkisäädös on tahdonilmaisu, jolla testamentin tekijä määrää siitä, kenelle hänen omaisuutensa on kuolemansa jälkeen menevä. Testamentti on laadittava lain muotovaatimukset täyttävällä tavalla, sillä muutoin testamentti ei ole pätevä, eikä sitä oteta välttämättä huomioon perinnönjaossa.

Vähimmäisvaatimuksena on, että testamentti on kirjallinen, allekirjoitettu ja todistettu asiakirja. Kaikki testamenttimääräykset on annettava tässä muodossa, eikä testamenttia voi jälkikäteen suullisilla määräyksillä täydentää. Testamentin teksti voidaan kuitenkin kirjoittaa käsin tai sähköisesti tietokoneella.

Testamentin pätevyys ei kuitenkaan edellytä esimerkiksi päivämäärän merkitsemistä, joten sen puuttuminen ei tee testamenttia pätemättömäksi. Päivämäärän merkitseminen saattaa kuitenkin helpottaa todistelua esimerkiksi testamentin moiteoikeudenkäynnissä. Se voi nimittäin toimia näyttönä siitä, että testamentti on tehty ennen testamentin tekijän sairastumista.

Lisäksi testamenttia ei tarvitse otsikoida testamentiksi. Asiakirjaa voidaan siis pitää testamenttina, vaikka se olisi otsikoitu esimerkiksi lahjakirjaksi tai suostumukseksi. Olennaista on siis asiakirjan laatijan tarkoitus, eikä otsikko.

Testamentti on allekirjoitettava, jotta se olisi pätevä. Allekirjoituksella tekijä varmistaa tahdonilmaisunsa. Jos siis testamenttia ei ole allekirjoitettu, on testamentti pätemätön, vaikka testamenttaustahdosta ei olisikaan epäselvyyttä. Testamentin tekijän on allekirjoitettava tai tunnustettava testamentissa oleva allekirjoitus omakseen kahden esteettömän todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä. Todistajat todistavat testamentin nimikirjoituksillaan. Todistajien tulee tietää, että todistettava asiakirja on testamentti, mutta testamentin tekijän vallassa on, tahtooko hän ilmoittaa heille sen sisällön.

Mikäli testamenttia ei ole tehty edellä selostetussa muodossa, perilliset voivat moittia testamenttia nostamalla kanteen käräjäoikeudessa testamentin tekijän kuoltua. On kuitenkin huomattava, että jos perilliset eivät nosta kannetta, voi muotovirheinenkin testamentti tulla päteväksi.

Lisäksi testamentin tekijän rintaperillisillä (eli lapsilla ja näiden jälkeläisillä) on oikeus saada jäämistöstä lakiosaksi kutsuttu määrä testamentista riippumatta. Lakiosa on puolet siitä perintöosasta, jonka rintaperillinen saisi, jos testamenttia ei olisi tehty. Testamentilla ei siis voida määrätä tästä osasta, mikäli rintaperilliset vaativat lakiosaansa. Kunkin rintaperillisen tulee vaatia lakiosaa lakiosailmoituksella, joka tulee antaa testamentin saajalle kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu perillisille tiedoksi.

 

Yhteenveto

  • Testamentin pätevyyteen vaaditaan muotovaatimusten täyttäminen, kuten allekirjoitus kahden todistajan läsnä ollessa.
  • Päivämäärän merkitseminen ei ole välttämätöntä testamentin pätevyydelle, mutta se voi helpottaa todistelua.
  • Rintaperillisillä on oikeus saada lakiosa, joka on puolet perintöosasta, riippumatta testamentista.
  • Lakiosa on vaadittava kuuden kuukauden kuluessa testamentin tiedoksisaannista.

 

Summary in English

  • The validity of a will requires compliance with formal requirements, such as signing in the presence of two witnesses.
  • The inclusion of a date is not necessary for the validity of a will, but it can facilitate the process of proving it.
  • The natural heirs have the right to receive a legal share, which is half of their inheritance regardless of any provisions in the will.
  • The claim for a legal share must be made within six months from the date when the heirs receive notice of the will.

 

Kysymyksiä ja vastauksia

1. Mikä on testamentin pätevyysvaatimus allekirjoituksen osalta?

Testamentti on allekirjoitettava, jotta se olisi pätevä. Allekirjoituksella tekijä varmistaa tahdonilmaisunsa.

2. Tarvitaanko testamentissa päivämäärän merkintää sen pätevyyden kannalta?

Päivämäärän merkitseminen ei ole välttämätöntä testamentin pätevyydelle, mutta se voi helpottaa todistelua esimerkiksi testamentin moiteoikeudenkäynnissä.

3. Millä tavalla rintaperillisen tulee vaatia lakiosaa?

Rintaperillisen tulee vaatia lakiosaa lakiosailmoituksella, joka tulee antaa testamentin saajalle kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun testamentti on annettu perillisille tiedoksi.

 

Aiheesta muualla

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]