Minilex - Lakipuhelin

Panttivelkojan asema velallisen konkurssissa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Panttivelkoja on velkoja, jonka saatavaa turvaa velallisen omaisuuteen kohdistuva panttioikeus. Panttivelkoja voi joutua velallisen konkurssiin mukaan lähinnä silloin, kun joku toinen velkoja tai velallinen itse hakee konkurssia. Velallista ei nimittäin voida asettaa panttivelkojan hakemuksesta konkurssiin, sillä hänellä on velallisen omaisuuteen maksun turvaava panttioikeus.

Panttivelkojan asema on velallisen konkurssissa turvattu. Vaikka pantattu omaisuus kuuluukin velallisen konkurssipesään, on panttivelkojalla ensinnäkin etuoikeus suorituksen saantiin panttikohteen arvosta. Toiseksi panttivelkojalla on konkurssissa niin sanottu separatistin asema. Tämä tarkoittaa sitä, että hän voi itse myydä panttikohteen ja ottaa suorituksen kauppahinnasta konkurssista huolimatta. Aiemmin separatistin asemaan kuului myös se, ettei panttivelkojan tarvinnut lainkaan osallistua konkurssimenettelyyn ja ilmoittaa saatavaansa, kuten tavallisten velkojien. Nykyään panttivelkojan on kuitenkin ilmoitettava saatavansa pesänhoitajalle, jos hän haluaa saada suorituksen pantin arvosta. Panttivelkojan tulee ilmoittaa muun muassa saatavan määrä ja korkovaatimukset sekä niiden perusteet.

Panttivelkojan tulee panttikohteen myynnissä huomioida pantinantajan sekä jälkipanttivelkojien edut. Lisäksi konkurssitilanteessa panttivelkojan on huomioitava myös konkurssipesän edut. Panttivelkojan on siis pyrittävä saamaan panttikohteesta mahdollisimman korkea hinta ja jos panttikohde myydään alihintaan, panttivelkojan on korvattava siitä aiheutunut vahinko. Panttivelkojan on myynnin jälkeen annettava konkurssipesälle tilitys pantin myynnistä ja myyntihinnan käyttämisestä. Jos myyntihinta ylittää panttivelkojan saatavan määrän, tulee ylijäämä luovuttaa konkurssipesälle ja se jaetaan muille velkojille.

Vaikka panttivelkojalla on lähtökohtaisesti oikeus myydä panttikohde, on tähän pääsääntöön kuitenkin poikkeuksia. Konkurssipesä voi ensinnäkin kieltää myynnin panttivelkojan oikeuksien selvittämiseksi tai konkurssipesän etujen turvaamiseksi. Kielto on voimassa enintään kaksi kuukautta ja kielto voidaan antaa vain kerran. On myös mahdollista, että konkurssipesä lunastaa pantin ja maksaa panttivelkojan saatavan. Panttivelkoja voi myös sopia konkurssipesän kanssa siitä, että konkurssipesä suorittaa omaisuuden myynnin. Lisäksi, jos panttivelkoja ei anna konkurssipesälle lupaa panttikohteen myyntiin, voi konkurssipesä hakea myyntiin tuomioistuimelta luvan.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]