Minilex - Lakipuhelin

Konkurssivarallisuus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Lähtökohtaisesti pesänhoitaja ratkaisee sen, mikä on konkurssivarallisuutta eli mitä konkurssipesään kuuluu. Pesänhoitaja ottaa konkurssin alkaessa haltuunsa koko pesään kuuluvan omaisuuden. Siinä tapauksessa, että sivullisen omaisuus voidaan erottaa velallisen omaisuudesta, se ei kuulu konkurssipesään, vaikka se olisikin velallisen hallinnassa. Tällaisessa tapauksessa omaisuus luovutetaan takaisin omistajalle tai vaihtoehtoisesti tämän määräämälle taholle.

Tuomioistuin ei etukäteen määrittele konkurssivarallisuutta, vaan erimielisyydet ratkaistaan vasta oikeudenkäynnissä. Tuomioistuimen rooli konkurssivarallisuuden määrittelyssä on siis passiivinen.

Pääsäännön mukaan konkurssipesään kuuluu se omaisuus, joka velallisella on konkurssin alkaessa tai jonka velallinen saa ennen konkurssin päättymistä. Jos konkurssiin asetetaan oikeushenkilön sijasta luonnollinen henkilö, luonnollisen henkilön konkurssipesään ei kuitenkaan kuulu henkilön konkurssin alkamisen jälkeen saama omaisuus tai ansaitsema tulo. Luonnollisen henkilön kohdalla tehdään siis merkittävä poikkeus pääsäännöstä. Omaisuuden kuuluminen konkurssipesään ei edellytä sitä, että omaisuudella on taloudellista arvoa.

Konkurssipesään kuuluu lisäksi konkurssipesän omaisuudesta saatava tuotto. Myös omaisuus, joka saadaan takaisinsaannista konkurssipesään annetun lain nojalla, kuuluu konkurssipesään. Lähtökohtaisesti myös velallisen ulkomailla sijaitseva omaisuus kuuluu konkurssipesään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]