Minilex - Lakipuhelin

Pankkitilin avaaminen osakeyhtiölle osakeyhtiötä perustettaessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön perustamissopimuksen allekirjoittajat voivat avata yhtiön nimiin tilin, kuin myös yhtiön hallitus perustamissopimuksen allekirjoittamisen jälkeen. Tilille maksetaan osakkeiden merkintähinta. Osakeyhtiön perustamissopimus määrää, mitä osakkeista tulee maksaa yhtiölle ja millä maksuajalla. Lähtökohtaisesti merkintähinta maksetaan rahassa, mutta perustamissopimuksessa voi olla myös sovittu merkintähinnan maksamisesta muulla omaisuudella kuin rahalla (apporttiomaisuudella). Apporttiomaisuutta ei voi olla kuitenkaan sitoumus työn tai palvelun suorittamisesta yhtiölle.

Merkintähinta maksetaan rahassa yhtiön Suomessa olevan talletuspankin tilille taikka ulkomaisen luottolaitoksen Suomessa sijaitsevan sivukonttorin tilille, joka on oikeutettu talletusten vastaanottamiseen taikka muulle ulkomailla olevalle tilille. Yhtiön nimiin tulee siis avata tili joko suomalaisen talletuspankkiin tai ulkomaisen luottolaitoksen Suomessa olevaan sivukonttoriin. Pankkitilin voi avata ulkomaiseen luottolaitokseen, joka harjoittaa samanlaista luottolaitostoimintaa kuin Suomessa ja jota valvotaan samoin kuin suomalaistakin luottolaitosta. Ulkomaisen tilin on oltava vastaavanlainen suomalaisen tilin kanssa, sillä osakeyhtiölaki edellyttää merkintämaksujen asianmukaista suorittamista. Yleensä OECD-maiden lainsäädännön alaisia pankkeja ja muita luottolaitoksia pidetään tässä suhteessa luotettavina.

Osakeyhtiön nimiin avatun tilin varojen käyttämistä tai sitä, milloin niitä saa alkaa käyttää, ei ole laissa säännelty. Pankkitili tulee nimenomaan yhtiön käyttöön, eikä tilin avaaja voi kieltää yhtiötä käyttämästä yhtiölle maksettuja varoja yhtiön hyväksi tai velvoitteiden maksuun. Yhtiön tilille maksettujen varojen käyttämistä yhtiön hyväksi ei rajoita sekään, että osakkeiden merkintähinnan tulee olla täysin maksettuja ilmoitettaessa osakeyhtiö rekisteröitäväksi. Varoja käytetään yhtiön toimintaan ja yhtiön toiminnan tarkoituksen mukaisesti.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa