Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustamisen vaatimukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön perustamisen vaatimuksiin kuuluu pääpiirteissään kolme vaihetta: perustamisasiakirjojen laatiminen sekä osakkeiden merkintä, osakkeiden maksaminen ja osakeyhtiön rekisteröinti.

Ensimmäinen vaatimus osakeyhtiön perustamisessa on kirjallisen perustamissopimuksen laatiminen, jonka kaikki osakkeenomistajat allekirjoittavat. Allekirjoitukset ilmaisevat kaikkien osakkeenomistajien yhteistä tahtoa osakeyhtiön perustamiseen. Kirjallinen muoto on puolestaan välttämätön, jotta osakeyhtiö voidaan rekisteröidä kaupparekisteriin. Perustamissopimuksen tulee täyttää nämä vähimmäisedellytykset, minkä lisäksi siinä tulee mainita tietyt laissa säädetyt asiat muun muassa merkittävistä osakkeista, niiden merkintähinnoista ja maksuajasta ollakseen pätevä sopimus. Lisäksi osakeyhtiötä perustettaessa on laadittava yhtiöjärjestys, jossa tulee mainita yhtiön toiminimi, kotipaikka sekä toimiala. Perustamissopimuksessa tulee mainita, montako yhtiön osaketta kukin tuleva osakkeenomistaja merkitsee, mikä on merkintämaksun suuruus (eli osakkeesta maksettava hinta), sekä millainen osakemerkintämaksun maksuaika on.

Toinen vaihe käsittää osakkeiden maksamisen. Osakemaksu suoritetaan perustamissopimuksessa määrätyin ehdoin, eli maksussa noudatetaan määräyksiä merkintähinnan suuruudesta ja maksuajasta. Lähtökohtaisesti merkintähinta on suoritettava rahamaksuna, mutta hinnan maksaminen myös muulla omaisuudella (apporttiomaisuus) on mahdollista, mikäli tällaisesta mahdollisuudesta on määrätty perustamissopimuksessa.

Osakeyhtiön perustamisen viimeinen vaihe sisältää osakeyhtiön rekisteröimisen kaupparekisteriin. Yhtiö syntyy vasta sitten, kun sen on rekisteröity. Yhtiö on rekisteröitävä kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta tai yhtiön perustaminen raukeaa. Rekisteröimisen kautta yhtiö saa oikeustoimikelpoisuuden, eli se voi yhtiönä tehdä sitoumuksia ja sopimuksia muiden kanssa. Myös osakeoikeudet syntyvät ja astuvat voimaan rekisteröinnin hetkellä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa