Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustamisen pöytäkirjamalli

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön perustamisesta säädetään osakeyhtiölaissa. Perustaminen voi tapahtua sähköisesti tai paperilomakkeen avulla. Perustaminen edellyttää, että kaikki tarvittavat asiakirjat on täytetty ja osakepääoma on maksettu yhtiön tilille. Yrityksellä ei tietenkään automaattisesti ole tiliä, vaan tällainen tulee sille avata.

Nykyinen osakeyhtiölaki ei tunne perustamiskokouksen käsitettä – pelkästään perustamissopimuksen ja yhtiöjärjestyksen allekirjoittaminen riittää. Yrityksen asioiden hoitaminen jo perustamisvaiheen aikana vaatii kuitenkin kaikkien osakkaiden suostumuksen. Sen vuoksi olisi hyvä pitää myös erillinen hallituksen kokous ja laatia siitä pöytäkirja, jossa annetaan yhdelle henkilölle valtuudet avata yritystili sekä hankkia pankkikortti ja verkkopankkitunnukset. Olettaen, että perustajat toimivat myös yhtiön hallituksen jäseninä, kokouksen voi pitää samassa yhteydessä, kun täytätte perustamispapereita. Näin sitä varten ei tarvitse järjestää erillistä varsinaista kokoustilaisuutta, kunhan kaikki perustajat ovat paikalla.

Hallituksen kokouksen pöytäkirjan voi laatia esimerkiksi seuraavin tiedoin:

  • Yhtiön toiminimi, kokouksen paikka ja aika sekä pöytäkirjan juokseva numero
  • Läsnäolijat, kokouksen puheenjohtaja, sihteeri ja pöytäkirjantarkastaja
  • Kokouksen toteaminen lailliseksi ja päätösvaltaiseksi
  • Päätös pankkitilin avaamisesta, tilinkäyttöoikeuden myöntämisestä, verkkopankkitunnusten ja pankkikortin hankkimisesta sekä valtuuttamisesta näihin toimiin
  • Toteaminen, että päätökset tehtiin yksimielisesti
  • Kokouksen päättäminen sekä puheenjohtajan ja vähintään yhden hallituksen jäsenen allekirjoitus

Tällaisesta pöytäkirjasta on hyvä ottaa kopioita tai ottaa pöytäkirja mukaan pankkiin, sillä pankit vaativat usein pöytäkirjan nähtäväkseen. Tätä ei kuitenkaan vaadita, mikäli sopimuksia ovat allekirjoittamassa kaikki osakkaat. Pöytäkirjan tekeminen voidaan kuitenkin mieltää helpommaksi vaihtoehdoksi, sillä usean osakkaan kesken aikataulujen yhteen sovittaminen voi olla hankalaa.

Mikäli sinulla heräsi kysymyksiä pöytäkirjaan liittyen, kannattaa ottaa yhteyttä lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa