Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustamisen käsittelyaika

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiö syntyy, kun se on rekisteröity kaupparekisteriin. Rekisteröinti tulee tehdä kolmen kuukauden kuluessa osakeyhtiön perustamissopimuksen allekirjoittamisesta. Kolmen kuukauden määräaika lasketaan perustamissopimuksen viimeisen allekirjoituksen päivämäärästä. Jos kolmen kuukauden määräaika laiminlyödään, raukeaa yhtiön perustaminen. Osakkeiden tulee olla täysin maksettu, jotta yhtiö voidaan ilmoittaa rekisteröitäväksi. Osakeyhtiön tulee tehdä perustamisilmoitus rekisteriviranomaiselle rekisteriin merkitsemistä varten. Perustamisen voi tehdä esimerkiksi Yritys- ja yhteisötietojärjestelmän sähköisellä lomakkeella.

Keskimääräinen sähköisen perustamisilmoituksen käsittelyaika on 3-5 päivää siitä, kun rekisteriviranomainen on saanut rekisteröintiin kelpaavan ilmoituksen. Käsittelyaika Patentti- ja rekisterihallituksessa riippuu myös rekisteröinti-ilmoituksen tekemisen tyypistä. Tavoitteena on rekisteröidä ilmoitukset nopeasti ja joustavasti ja pääsääntönä on, että rekisteröinti-ilmoitukset käsitellään niiden saapumisjärjestyksessä. Käsittelyajat ovat nopeampia netissä tehtyinä kuin paperi-ilmoituksella. Perustamisilmoituksen käsittelyajat ovat kuitenkin aina arviota, jotka elävät tilanteiden mukaan. Sähköisen kaupparekisteri-ilmoituksen voi saada käsitellyksi jo kahdessa arkipäivässä. Erillisellä ilmoitukseen liitettävällä pyynnöllä voi tärkeästä syystä saada rekisteröintihakemuksen käsittelyä aikaisemmaksi tai myöhemmäksi.

Osakeyhtiön perustamisprosessissa rekisteriviranomainen käsittelee osakeyhtiön perustamisilmoituksen sisällön ja tutkii mahdolliset puutteellisuudet sekä pakollisten säännösten täyttymisen, joita osakeyhtiölaki edellyttää. Rekisteröinti perustuu asiakirjoihin, kuten osakeyhtiön perustamissopimukseen ja yhtiöjärjestykseen, joista tutkitaan pakottavien lainsäännösten täyttyminen ja hyvän tavan mukaisuus. Puutteellisessa rekisteri-ilmoituksessa ilmoittajalle annetaan täydennysmahdollisuus. Nimiesteet ovat yleisimpiä puutteita, joita rekisteröinnissä ilmenee, ja onkin hyvä etukäteen selvittää kaupparekisteristä, onko toiminimi rekisteröitävissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa