Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustamiseen tarvittava vähimmäisosakepääoma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiö on yleisin yhtiömuoto Suomessa. Se on omistajistaan itsenäinen oikeushenkilö ja sen omistajilla on yhtiön toiminnasta rajoitettu vastuu, sillä he vastaavat yhtiöstä vain sijoittamansa osakepääoman määrällä. Osakeyhtiön perustaminen ei voimassaolevan lain mukaan enään edellytä suurta pääomaa. Yksityisen osakeyhtiön vähimmäisosakepääoma voi nykyisin olla 0 euroa, julkisella osakeyhtiöllä se on kuitenkin edelleen vanhan lain mukainen 80 000 euroa. Lähtökohtaisesti osakepääoma maksetaan yhtiölle rahana, mutta se joskus se voi olla muutakin kuin rahaa eli ns. abborttiomaisuutta. Osakeyhtiön perustaminen ei edellytä useita osakkeenomistajia, vaan sen voi perustaa yksinkin. Osakeyhtiön perustamiseksi täytyy luoda perustamissopimus ja yhtiö on rekisteröitävä kaupparekisteriin perustamisilmoituksella. Perustamisilmoitus maksaa muutamia satoja euroja.

Osakeyhtiön oma pääoma mahdollistaa sen, että osakkeenomistajat eivät riskeeraa yhtiössä enempää kuin sijoittamansa summan. Osakepääoman pysyvyydellä tähdätään myös siihen, ettei osakkeenomistajalla ole mahdollisuutta siirtää yhtiön varoja itselleen muulloin kuin laissa säädetyin edellytyksin. Julkisia osakeyhtiöitä koskee erityisen tarkat säännökset osakeyhtiön pääoman laskiessa alle vaaditun vähimmäismäärän.

Osakeyhtiötä perustettaessa maksettu osakepääoma ei määritä onko kyseessä julkinen vai yksityinen osakeyhtiö, vaan se ilmenee muun muassa yhtiöjärjestyksestä sekä kaupparekisteristä. Osakeyhtiön perustamiseen tarvittavalle pääomalle ei ole asetettu ylärajaa ja niinpä esimerkiksi yksityisenkin osakeyhtiön pääoma voi olla esimerkiksi 80 000 euroa. Suurin osa osakeyhtiöistä on yksityisiä. Yksityisten ja julkisten osakeyhtiöiden suurin ero liittyy osakkeiden vaihdantaan, sillä vain julkisen osakeyhtiöiden noteerataan ja voidaan ostaa ja myydä arvopaperipörssissä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa