Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen lyhyesti

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Yksi tai useampi luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka ei ole konkurssissa eikä vajaavaltainen, voi perustaa osakeyhtiön. Vähintään yhdellä perustajista tulee olla kotipaikka Euroopan talousalueella. Osakeyhtiö syntyy, kun se rekisteröidään Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kaupparekisteriin. Rekisteröimistä varten yhtiön on tehtävä perustamisilmoitus. Perustamisilmoituksen voi tehdä joko sähköisesti tai paperilomakkeella. Sähköinen perustaminen tehdään yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n palvelussa. Tämän jälkeen yhtiö on ilmoitettava yhtiö kaupparekisteriin kolmen kuukauden kuluessa.

 

Osakeyhtiön perustamisvaiheet ovat seuraavat:

  1. Laaditaan perustamissopimus. Kaikki tulevat osakkeenomistajat allekirjoittavat perustamissopimuksen. Osakeyhtiölaissa on lueteltu sopimukseen kirjattavat asiat. Perustamissopimukseen on liitettävä yhtiöjärjestys.
  2. Avataan pankkitili, jonne tulevat osakkeenomistajat maksavat perustamissopimuksessa sovitun osakkeiden merkintähinnan.
  3. Yhtiö ilmoitetaan kolmen kuukauden kuluessa perustamissopimuksen allekirjoittamisesta rekisteröitäväksi kaupparekisteriin.
  4. Yhtiö syntyy.

 

Kustannukset

Sähköinen perustamisilmoitus maksaa 330 euroa ja paperinen perustamisilmoitus 380 euroa. Tämän lisäksi tarvitaan alkupääomaa. Yksityisen osakeyhtiön osakepääoman minimi on 2500 euroa. Tämä summa on maksettava yhtiön tilille kokonaan ennen kuin yhtiö voidaan merkitä kaupparekisteriin. Osakeyhtiön aloituskustannukset ovat siis 330 € tai 380 € + 2500 euron alkupääoma. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa