Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen ja toimiala

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun osakeyhtiötä ollaan perustamassa, sen yhtiöjärjestyksessä tulee aina mainita yhtiön toimiala. Toimiala voidaan myös ilmoittaa kattamaan kaikki laillinen liiketoiminta, mitä nimitetään yleistoimialaksi. Toimiala ei kuitenkaan saa olla lainsäädännön tai hyvän tavan vastainen. Jotkut elinkeinot ovat luvanvaraisia, jolloin luvanvaraiseen elinkeinoon liittyvä toimiala voidaan pätevästi rekisteröidä vasta sitten, kun siihen on saatu lupa asianomaiselta lupaviranomaiselta.

Toimialan määrittäminen vaikuttaa osakeyhtiön edustajien toimivaltaan toimia yhtiön puolesta, minkä lisäksi toimialan määrittelyn kautta voidaan arvioida osakeyhtiön johtohenkilöiden toimintaa, sillä osakeyhtiön edustajat voivat toimia sitovasti vain yhtiön toimialan puitteissa. Mitä tarkemmin toimiala määritellään, sitä tarkemmin osakkeenomistajat ovat tietoisia osakeyhtiön johdon toimivaltuuksista.

Osakeyhtiön edustajan toimivalta tehdä oikeustoimia yhtiön puolesta kapenee, mikäli kyseessä on asia, joka ei kuulu yhtiöjärjestyksessä määritettyyn toimialaan. Esimerkiksi edustajan yhtiön puolesta tekemä oikeustoimi ei sido yhtiötä, jos edustaja on ylittänyt toimivaltansa tekemällä oikeustoimia osakeyhtiön määritetyn toimialan ulkopuolella ja se, johon oikeustoimi kohdistui, tiesi tai hänen olisi ainakin pitänyt tietää toimivallan ylityksestä. Jos osakeyhtiön toimialaksi on esimerkiksi määritelty terveyspalveluiden tuottaminen, yhtiön siirtyminen kiinteistöbisnekseen ilman toimialan uudelleenmäärittelyä olisi tällöin ongelmallista.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa