Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen ja luottotiedot

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiö on yksi yritysmuodoistamme, josta säädetään osakeyhtiölaissa. Osakeyhtiön perustamiseen liittyy tiettyjä kriteerejä, joita tulee noudattaa. Tämä tarkoittaa sitä, että sinun tulee päättää yrityksellesi toiminimi, toimipaikka ja toimiala sekä täyttää perustamisilmoitus. Perustamisilmoituksen rekisteröimisen jälkeen yritys saa y-tunnuksen ja siitä tulee juridinen oikeushenkilö. Tämän jälkeen vielä tulee pitää yhtiökokous, tehdä yhtiöjärjestys ja maksaa osakepääoma. Osakeyhtiön perustamiseen liittyy myös luottotiedot, koska yrityksen toiminnassa liikkuu väistämättäkin rahaa.

Mikään velka, konkurssi tai ulosotto ei ole este yrityksen perustamiselle. Ainoastaan liiketoimintakielto voi sen estää. Mikäli osakeyhtiön perustajalla on velkoja ulosotossa ja maksukyvyttömyysmerkintä, yritys itsessään ei leimaannu maksukyvyttömäksi. Ongelmia saattaa kuitenkin tulla eteen siinä vaiheessa, kun yritykselle halutaan aukaista tilejä ja mahdollisesti jopa hakea lainaa.

Monet pankit saattavat tarkistaa hakijan luottotiedot, vaikka maksaja ja velallinen olisikin itse yritys etkä sinä. Tällöin pankki voi evätä sinulta oikeuden aukaista yrityksen nimiin tilejä, varsinkin jos kyse on luotollisesta tilistä. Sen sijaan käyttötilin aukaiseminen pitäisi useimmissa pankeissa onnistua, mutta siitäkin kannattaa varmistua pankkikohtaisesti. Maksuhäiriömerkintä voi lisäksi estää pääsyn ennakkoperintärekisteriin.

Yrityksen voi perustaa, vaikka perustajalla olisi merkintöjä luottotiedoissaan, mutta raha-asioissa voi tulla ongelmia muiden yritysten tai pankkien kanssa, jos toimit yrityksen johdossa, kuten toimitusjohtajana tai hallituksessa. Mikäli tähän liittyen heräsi kysymyksiä, voit ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa