Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen ja kustannukset

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiö on mahdollisista yritysmuodoista ja siitä säädetään osakeyhtiölaissa. Nykyään elämme sähköistä aikakautta, jonka vuoksi osakeyhtiön voi perustaa netissä sähköisesti tai vaihtoehtoisesti paperilomakkeita täyttämällä.

Osakeyhtiön voi perustaa yksi tai useampi luonnollinen henkilö (tavallinen ihminen) tai oikeushenkilö (esim. osakeyhtiö). Yhtiön perustajista vähintään yhdellä tulee olla kotipaikka Euroopan talousalueella eikä perustaja voi olla konkurssissa tai vajaavaltainen. Osakeyhtiön perustamiseen tarvitaan lisäksi osakeyhtiölle keksitty nimi, toimiala, tilikausi, kotipaikka sekä mahdolliset aputoiminimet ja niiden toimialat. Perusilmoituksessa tulee nimetä osakkeenomistajien, hallituksen jäsenten ja mahdollisten toimitusjohtajan nimet sekä henkilötunnukset. Lisäksi tarvitaan mahdollisten tilintarkastajien, prokuristien tai edustamiseen oikeutettujen henkilöiden nimet ja henkilötunnukset.

Kaikkien edellä mainittujen tietojen ilmoittamisen jälkeen saat osakeyhtiölle Y-tunnuksen ja ilmoituksen kirjausnumeron, kun allekirjoitukset on virallisesti tehty ja olet maksanut ilmoituksen käsittelymaksun 330 euroa Patentti ja rekisterihallitukselle. Mikäli haluat ilmoittaa mahdollisia aputoimianimiä, niistä peritään erillinen 65 euron käsittelymaksu. Jos haluat täyttää perustamisilmoituksen paperisena, on maksu hieman kalliimpi, 380 euroa.

Tämän sähköisen perustamisen jälkeen osakeyhtiölle avataan pankkitili, jolle osakepääoma maksetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että osakeyhtiön kassaan pitää löytyä 2500 euroa rahaa tai muuta omaisuutta, jolla on vähintään merkintähintaa vastaava taloudellinen arvo yhtiölle. Summan sijoittaminen osakeyhtiöön ei sinänsä ole ongelma, koska se jää osakeyhtiön tilille ja perustamisen jälkeen sen voi halutessaan käyttää yritystoiminnassa esimerkiksi erilaisiin hankintoihin. Lähtökohtana on, että summa pitää olla olemassa muodossa tai toisessa.

Huomaathan, että osakeyhtiölaissa säädetty 2500 euron osakepääoma on vain minimisumma, eli voit sijoittaa halutessasi myös suuremman osakepääoman. Tästä voi olla se hyöty, että esimerkiksi yhteistyökumppanit varmistuvat siitä, että yritys on perustettu tosissaan. Osakepääoma määräytyy kuitenkin sen mukaan, kuinka monta osaketta haluatte yrityksellenne ja minkä arvoisiksi määrittelette ne. Yhtiöllä voi olla esimerkiksi 2500 osaketta, jotka ovat euron arvoisia tai 250 osaketta, jotka ovat 10 euron arvoisia. Muita perustamiskuluja osakeyhtiöstä ei kuitenkaan synny.

Osakepääoman maksamisen ja osakkeiden merkitsemisen jälkeen olet valmis aloittamaan yrityksen toiminnan. Mikäli et ole varma osakeyhtiön perustamisen yksityiskohdista, lakimiehemme auttavat mielellään!

Vinkit

- Yksityisen osakeyhtiön vähimmäisosakepääoma on 2 500 euroa.

- Osakeyhtiön rekisteröiminen yritys- ja yhteisötietojärjestelmään maksaa verkossa 330 euroa ja paperisena 380 euroa.

- Yksityisen osakeyhtiön perustaminen maksaa siis vähintään 2 830 euroa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa