Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen ja hallituksen jäsenet

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiötä perustettaessa osakeyhtiölle tulee valita hallitus. Lain mukaan tämä on pakollista, sillä hallitus on osakeyhtiön ainoa pakollinen toimielin. Esimerkiksi toimitusjohtaja ja hallintoneuvosto valitaan ja nimetään vain, mikäli hallitus niin päättää ja se koetaan tarpeelliseksi yhtiön toiminnan kannalta.

Osakeyhtiön hallituksen ja sen jäsenet valitsee yhtiökokous, ellei valintaa ole myönnetty hallintoneuvoston tehtäväksi. Osakeyhtiön hallitukseen on lain mukaan valittava 1-5 varsinaista jäsentä, tästä voidaan tosin poiketa sopimalla yhtiöjärjestyksessä toisin. Mikäli jäseniä on vähemmän kuin kolme, tulee valita myös vähintään yksi varajäsen. Varajäseniä koskevat samat säännökset kuin varsinaisia jäseniä. Mikäli jäseniä on sen sijaan useita, on kannattavaa valita hallitukselle puheenjohtaja. Tämä selkeyttää hallituksen toimintaa ja päätöksentekoprosessia hallituksen sisällä.  Puheenjohtajan valitsee usein hallitus itse.

Valittavien hallitusten jäsenten tulee täyttää tietyt edellytykset. Valittava henkilö ei voi olla alaikäinen, hänen toimikelpoisuutensa ei saa olla rajoitettu esimerkiksi edunvalvonnan keinoin eikä henkilö saa olla konkurssissa. Luonnollisesti myöskään oikeushenkilö ei voi toimia hallituksen jäsenenä. Myös henkilölle määrätty liiketoimintakielto voi rajoittaa hallituksen jäsenenä toimimista.

Valitun hallituksen jäsenen toimikausi jatkuu yksityisessä osakeyhtiössä toistaiseksi, kun taas julkisessa osakeyhtiössä toimikausi päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa