» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »
Osakeyhtiön perusperiaatteena on osakkeenomistajien rajoitettu vastuu yhtiön velvoitteista. Tässä mielessä osakeyhtiö poikkeaa henkilöyhtiöistä, joissa yhtiön vastuunalaiset yhtiömiehet vastaavat yhtiön velvoitteista omalla henkilökohtaisella varallisuudellaan. Osakkeenomistajat vastaavat osakeyhtiön velvoitteista vain sijoittamansa pääomapanoksen määrään asti. Aiemmin osakeyhtiölaki määräsi yksityisen osakeyhtiön vähimmäisosakepääomasta, mutta tämä vaatimus poistui vuonna 2019. Julkisilla osakeyhtiöillä vähimmäisosakepääoma on kuitenkin edelleen 80 000 euroa.
Perustettavaan osakeyhtiöön voidaan tehdä sijoitus apporttiomaisuudella. Apportilla tarkoitetaan osakkeiden merkintähinnan maksamista osittain tai kokonaan muulla omaisuudella rahan sijasta. Apportti voi olla esimerkiksi koneita tai laitteita, tai yhtiöön voidaan sijoittaa apporttina myös kokonainen yksityisliike– apporttina ei kuitenkaan pidetä työsuoritusta koskevaa sitoumusta. Apporttiomaisuudella tulee olla aina vähintään merkinnästä suoritettavaa maksua vastaava taloudellinen arvo yhtiölle.
Julkisen osakeyhtiön perustaminen tai yksityisen osakeyhtiön muuttaminen julkiseksi osakeyhtiöksi edellyttää vähintään 80 000 euron osakepääomaa. Tämä pääoma tulee olla maksettuna yhtiön tilille – tai luovutettuna yhtiölle siltä osin kuin merkintä maksetaan apporttiomaisuudella – ennen kuin osakeyhtiön perustamista koskeva ilmoitus toimitetaan kaupparekisteriin.
Määräys merkintähinnan maksamisesta apporttiomaisuudella on otettava yhtiön perustamissopimukseen. Perustamissopimukseen on myös liitettävä selvitys, jossa yksilöidään apporttiomaisuus, sillä suoritettu maksu ja omaisuuden arvostamiseen liittyvät seikat ja arvostusmenetelmät. Kaupparekisteriin toimitettavaan yhtiön perustamisilmoitukseen on myös liitettävä tilintarkastajan lausunto siitä, että apporttiomaisuudella on yhtiölle vähintään maksua vastaava taloudellinen arvo yhtiölle. Mikäli apporttiomaisuuden arvoa ei ole selvitetty perustamissopimuksessa, merkitsijän tulee näyttää, että omaisuudella oli rahamaksua vastaava taloudellinen arvo yhtiölle. Mikäli omaisuuden arvo ei riitä kattamaan merkintähintaa, puuttuva osuus on maksettava rahassa.
Huomioi, että osakkeiden merkintä apporttiomaisuudella ja etenkin omaisuuden arvostaminen on monimutkaisempaa kuin merkintähinnan maksaminen rahalla. Mikäli sinulla on kysyttävää aiheesta, älä epäröi ottaa yhteyttä lakipuhelimeen!
- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -
Pyydä tarjous lakipalvelusta
Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.
Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi
Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.
Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:
- maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
- maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
- halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.
Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Selaa lakitietoa