Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiön perustaminen alkupääoma

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön perustamiseen tarvitaan aina tietty osakeyhtiölaissa säädetty vähimmäisosakepääoma. Tämä tarkoittaa sitä, että osakeyhtiön perustajat sijoittavat yhtiöön rahaa, jonka vastineeksi he saavat heille merkittyjä osakeyhtiön osakkeita. Osakkeenomistajille voidaan sitten myöhemmin vaikka jakaa voittoa osakkeiden määrän perusteella.

Yksityisen osakeyhtiön pääoman pitää olla vähintään 2 500 euroa ja julkisen osakeyhtiön vähintään 80 000 euroa. Julkinen osakeyhtiö eroaa yksityisestä sillä, että sen liikkeelle laskemilla osakkeilla käydään julkista arvopaperikauppaa. Näin ollen yhtiön perustajien tulee sijoittaa yksin tai muiden perustajien kanssa yhteensä vähintään 2 500 euroa yksityisen osakeyhtiön perustamiseksi. Osakepääoma voi olla isompikin, sillä osakeyhtiölaki määrittelee vain minimitason, joka lain mukaan on pakko maksaa. Osakepääoman maksaminen ei kuitenkaan ole yritykseltä pois, vaan sillä mahdollistetaan yrityksen toiminta.

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »Selvitä lakiasiasi heti

Lakiasiat kannattaa aina selvittää heti, ainakin itselle. Lakipuhelimen juristit selventävät oikeutesi ja velvollisuutesi sekä antavat neuvoja kuinka sinun tulisi asiassasi toimia. Näin toimimalla estät ennakolta ongelmien ja riitojen syntymisen tai niiden pahentumisen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »Lisäksi osakkeet voivat antaa tietyn määrän ääniä esimerkiksi yhtiökokouksessa, jossa päätetään osakeyhtiön asioista. Osakeyhtiön perustamisvaiheessa olisikin hyvä päättää, minkä arvoisia osakkeet ovat ja millaisen äänioikeuden niillä saa, esim. saako yhdellä 10 euron arvoisella osakkeella yhden vai kaksi ääntä. Yleinen käytäntö on, että yhdellä osakkeella saa yhden äänen. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että mitä enemmän on osakkeita, sitä enemmän on äänivaltaa päättää asioista. Mikäli asia herätti lisäkysymyksiä, voit ottaa yhteyttä osaaviin lakimiehiimme!

Vinkit

- Yksityisen osakeyhtiön vähimmäisosakepääoma on 2 500 euroa ja julkisen osakeyhtiön 80 000 euroa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa