Minilex - Lakipuhelin

Osakeyhtiö perustamissopimus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Perustamissopimuksen laatiminen on pakollinen edellytys osakeyhtiön perustamiseksi ja rekisteröimiseksi. Sopimuksessa sovitaan määräyksistä ja ehdoista, joilla on käytännön merkitystä yhtiötä perustaessa. Tällaisia ovat esimerkiksi osakkeiden hintaa koskevat ehdot.

Sopimuksen on oltava kirjallinen ja sen on täytettävä osakeyhtiölain mukaiset vähimmäisvaatimukset, eli siinä on mainittava vähintään:

  • Sopimuksen päivämäärä
  • Osakkeenomistajat ja kunkin merkitsemät osakkeet
  • Osakkeesta yhtiölle maksettava määrä
    • tämä voidaan ilmoittaa rahana tai muuna omaisuutena kuin rahana eli ns. apporttina
  • Osakkeen maksuaika, eli mihin päivämäärään mennessä merkityt osakkeet on maksettava
    • osakkeet on oltava maksettuna yhtiön rekisteröimispäivään mennessä
  • Osakeyhtiön hallituksen jäsenet

Myös yhtiöjärjestyksen tulee olla perustamissopimuksen liitteenä tai osana perustamissopimusta. Yhtiön tilikaudesta pitää määrätä joko perustamissopimuksessa tai yhtiöjärjestyksessä.

Yhtiön perustajien on allekirjoitettava perustamissopimus. Sopimuksessa voidaan myös mainita muita tahoja. Tällaisia ovat mahdollisen tilintarkastajan, toimitusjohtajan ja hallintoneuvoston jäsenten nimeäminen. Ainoastaan hallituksen nimeäminen on pakollista. Jos perustamissäännökseen liittyviä muotosääntöjä rikotaan, voi osakeyhtiön rekisteröityminen estyä. Perustamissopimuksessa voidaan myös sopia muista kuin pakollisista asioista.

Perustamissopimus kuuluu sopimusvapauden piiriin muilta kuin edeltä mainituin osin ja siksi se kannattaisi laatia yhteistyössä lakimiehen kanssa, jotta se saadaan sopimaan juuri sinun tarpeisiisi. Yhdessä lakimiehen kanssa voit laatia yhtiösi tarkoitukseen sopivan perustamissopimuksen ja olla varma, että osakeyhtiölain vaatimukset täyttyvät. Yrityksen perustaminen on tärkeä vaihe liiketoiminnan aloittamisessa ja siinä tulisikin käyttää hyödyksi lakia tuntevaa asiantuntijaa.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa