Minilex - Lakipuhelin

Luottotiedoilla merkitystä osakeyhtiötä perustettaessa

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Osakeyhtiön perustamiseen liittyy tiettyjä osakeyhtiölaissa säädettyjä kriteerejä, jotka ovat pakollisia. Tämä tarkoittaa sitä, että perustajan tai perustajien tulee muun muassa päättää yrityksen toiminimi, toimipaikka ja toimiala sekä täyttää perustamisilmoitus. Lisäksi tulee vielä laatia yhtiöjärjestys ja maksaa osakepääoma. Osakeyhtiön rekisteröimisen jälkeen yritys saa y-tunnuksen ja siitä tulee juridinen oikeushenkilö.

Luottotietomerkintä ei ole juridinen este yrityksen perustamiselle toisin kuin esimerkiksi liiketoimintakielto. Vaikka perustajalla olisikin velkoja ulosotossa tai muu maksuhäiriömerkintä, ei yrityksestä tule maksukyvytöntä. Yritys saa aina oman y-tunnuksen ja siitä tulee juridisesti itsenäinen oikeushenkilö, jonka asioista kukaan osakas ei ole itse henkilökohtaisesti vastuussa.

Perustajan luottotiedoilla on kuitenkin käytännön merkitystä, koska yrityksen toiminnassa on tarkoitus liikuttaa rahaa. Yritys tarvitsee oman tilin ja usein lainaa, ja pankeilla on tapana tarkistaa hakijan luottotiedot ennen tilin tai lainan myöntämistä, vaikka ne tulevat yrityksen eikä hakijan nimiin. On mahdollista, että tällöin pankki ei myönnä lainaa tai evää oikeuden tilin aukaisemiseen varsinkin, jos kyse on luotollisesta tilistä. Lisäksi osakeyhtiön määräävässä asemassa toimivan tahon maksuhäiriömerkintä voi estää pääsyn ennakkoperintärekisteriin, johon yritykset kuuluvat lähestulkoon aina.

Yrityksen voi kyllä perustaa, mutta raha-asioissa voi tulla ongelmia, mikäli luottohäiriömerkinnän omaava henkilö toimii yrityksen johdossa. Mikäli sinulla on vielä kysyttävää yritystoimintaan liittyvien käytäntöjen suhteen, lakipuhelimemme henkilöstö auttaa mielellään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa