Minilex - Lakipuhelin

Alaikäinen ja perintö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Alaikäisellä eli alle 18- vuotiaalla on oikeus saada perintöä. Alaikäinen voi saada perintöä testamentilla tai lakimääräisesti sukulaiselta perittynä. Alaikäinen lapsi on oikeutettu perintöön perintökaaren mukaisesti. Alaikäisen lapsen perintöoikeus voi konkretisoitua esimerkiksi oman vanhemman kuoltua. Tällöin vainajan rintaperilliset, eli lapset, saavat kukin vähintään lakiosansa verran perinnöstä.

Lähtökohtaisesti alaikäisen lapsen perintöä hoitavat hänen huoltajansa eli vanhemmat. Perinnönjakoon ja sen vastaanottamiseen liittyvien asioiden hoitamisessa alaikäisen lapsen vanhempi saattaa kuitenkin olla esteellinen. Alaikäisen lapsen vanhempi voi olla esteellinen edustamaan lastaan perinnönjakoon liittyvissä tehtävissä, jos he ovat molemmat kuolinpesän osakkaina. Alaikäisen lapsen huoltaja voi olla esteellinen myös, jos testamentissa on määrätty, että lapsen omaisuutta tulee hoitaa muu kuin lapsen huoltaja. 

Esteellisyystilanteissa lapselle voidaan määrätä edunvalvoja, joka on muu kuin hänen huoltajansa. Tuomioistuimen määräämä edunvalvoja valvoo alaikäisen lapsen etua ja oikeutta perinnönjaossa. Edunvalvojan tulee tiedustella alaikäisen mielipidettä tekemissään päätöksissä, jos asia on lapsen kannalta tärkeä ja jos lapsi kykenee ymmärtämään asian merkityksen. 

Lapsen perinnöstä on ilmoitettava oma-alotteisesti Digi- ja väestötietovirastoon, kun alaikäisen lapsen koko varallisuuden määrä perinnön saamisen jälkeen ylittää 20 000 euroa. Alaikäisen lapsen edunvalvojan on myös aina toimitettava Digi- ja väestötietovirastolle jäljennös perukirjasta kuukauden kuluessa, kun perunkirjoitus on toimitettu. 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa