Minilex - Lakipuhelin

Ehdollisen vankeuden maksimi

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollisen vankeuden maksimista määrätään rikoslaissa. Määräaikainen maksimissaan kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi. Mitä vakavampi rikos, sitä todennäköisemmin tuomioistuin määrää pituuden maksimin, mutta ratkaisuun vaikuttavat myös monet muut seikat. Käytännössä ehdollisen vankeuden pituus riippuu siitä, kuinka pitkän koeajan tuomioistuin tuomitulle määrää. Ehdollisen vankeuden koeaika on yhdestä kolmeen vuotta. Koeaika tarkoittaa rangaistuksen lykkäämistä tuomioistuimen määräämäksi ajaksi. Maksimi ehdolliselle vankeudelle on täten kolme vuotta. 

Jos tuomittu koeaikana tekee sellaisen rikoksen, josta tuomittaisiin ehdotonta vankeutta, aikaisempi ehdollisena tuomittu vankeusrangaistus voidaan panna täytäntöön. Maksimipituus ei tässäkään tilanteessa muutu. Ehdolliseen vankeuteen tuomitulle on tuomiota julistettaessa tai annettaessa ilmoitettava koeajan päättymispäivä sekä sellaiset perusteet, joiden nojalla rangaistus voidaan määrätä täytäntöönpantavaksi. 

Oikeuskäytännössä ja lain esitöissä on otettu kantaa ehdollisen vankeuden pidentämiseen muutoksenhakutuomioistuimessa. Muutoksenhakutuomioistuimella on tietyissä tapauksissa mahdollisuus joko muuttaa ehdollisen vankeuden alkamispäivää tai pidentää ehdollista vankeutta. Jos ehdollista vankeutta päädytään pidentämään, ei kolmen vuoden maksimin tule kuitenkaan ylittyä. Jos alemman oikeuden tuomio jää voimaan, päättyy koeaika pääsääntöisesti tällöin myös aiemmin. Uuden koeajan alkamispäivän määrääminen, jolloin koeaika myös päättyy myöhemmin, on tullut ajankohtaiseksi kun rangaistuksen syyksilukemista on muutettu. 

Vaikka maksimi on ehdollisessa vankeudessa kolme vuotta, voidaan rangaistusta kuitenkin tehostaa esimerkiksi sakolla, valvonnalla tai yhdyskuntapalvelulla.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

- Ehdollisen vankeuden maksimi on kolme vuotta.

- Kun tuomio annetaan, ilmoitetaan ehdollisen koeajan päättymispäivä.

Varoitukset

- Muutoksenhakutuomioistuin voi pidentää ehdollista vankeutta, mutta ei kuitenkaan ylittää kolmen vuoden maksimia.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]