Minilex - Lakipuhelin

Mitä ehdollinen vankeus tarkoittaa?

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Kun tekijä tuomitaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen, tarkoittaa se, että rangaistuksen täytäntöönpanoa lykätään koeajaksi. Ehdollinen vankeus tarkoittaa siis sitä, että tuomittu ei joudu vankilaan, vaan koeajalle. Ehdollisen vankeusrangaistuksen koeaika on 1-3 vuotta. Rangaistuksen täytäntöönpano, eli se joutuuko tekijä vankilaan vai ei, jää riippumaan tuomitun käytöksestä koeajan aikana.  Ehdollinen vankeusrangaistus antaa tuomitulle mahdollisuuden käytöksellään osoittaa, että vankeusrangaistus ei ole tarpeellinen. Ehdollinen vankeusrangaistus on tavallaan siis uuden mahdollisuuden antamista, mutta samalla se on tuomitulle vakava varoitus siitä, että mikäli hän ei käytöksellään osoita olevansa sopiva yhteiskunnan jäsen, hänet tuomitaan vankeuteen.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen tarkoitus on ohjata tuomittu elämään ilman rikoksia. Ehdollisen vankeusrangaistuksen ohelle voidaankin tuomita esimerkiksi valvontaa. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lyhyet vankeusrangaistukset ovat tuomitulle vahingollisia, joten ehdollisten vankeusrangaistusten on katsottu olevan parempi vaihtoehto.

Tuomioistuimella on jonkin verran harkintavaltaa siinä, tuomitaanko tekijä ehdolliseen vai ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Kuitenkin enintään kahden vuoden määräaikainen vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi. Tätä pidemmät vankeusrangaistukset on tuomittava ehdottomina.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]