Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja rattijuopumus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rattijuopumuksen rajana on veren alkoholipitoisuuden nouseminen vähintään 0,5 promilleen. Raja-arvo koskee sekä itse ajoaikaa että välittömästi sen jälkeen tapahtuvaa mittausta. Myös huumausaineiden vaikutuksen alaisena ajaminen luetaan rattijuopumukseksi. Seurauksena rattijuopumuksesta on sakkoa tai enintään kuusi kuukautta vankeutta. Yleisin rangaistus on sakkotuomio, jonka lisäksi kuljettava voi menettää ajo-oikeutensa määräajaksi. Rattijuopumus on yksi suurimmista liikenneturvallisuuden ongelmista. Rattijuopumusta pidetään paljon moitittavampana tekona kun liikenneturvallisuuden vaarantamista. Suomen rikoslaissa rattijuopumuksesta on säädetty liikennerikosten yhteydessä. 

Rattijuopumuksen enimmäisrangaistus on kuusi kuukautta vankeutta. Ehdollista vankeutta voidaan määrätä, kun rikoksen enimmäisrangaistus on kaksi vuotta vankeutta, joten usein päädytään ehdolliseen. Ajokielto on rattijuopumuksessa vähintään yhden kuukauden. 

Siihen, että rattijuopumusta pidetään vakavampana rikoksena vaikuttaa Suomessa vallitseva yleinen tiukka suhtautuminen alkoholiin. Rattijuopumuksissa annetaan rangaistukseksi tyypillisesti melko pitkä ehdollinen, mutta määrättyjen oheissakkojen määrä on pienempi. Ehdollinen vankeus kompensoi sakkomäärää. 

Ehdollisen vankeuden rajanveto rattijuopumuksessa

Kun todettu promillemäärä on huomattavan korkea, ei lähtökohtaisesti päädytä enää ehdolliseen. Yleisesti ottaen oikeuskäytännössä on pidetty ehdollisen ja ehdottoman vankeuden rajana 2,5 promillen suuruista huomattavaa veren alkoholimäärää. Tällöin ensikertalainenkin on voitu tuomita ehdottomaan vankeuteen. Huomattavan korkeaa alkoholipitoisuutta painotetaan usein merkittävästi ja sen katsotaan tekevän rikoksesta poikkeuksellisen vaarallisen, jolloin erityisiä vaaratilanteita ei ole edes tarvitse tapahtua. Arviointi perustuu kuitenkin kokonaisarvioon joka tehdään aina tapauskohtaisesti.

Seuraavaksi mainitut seikat ovat sellaisia, joihin kiinnitetään huomiota rangaistusta annettaessa etenkin rattijuopumustapauksissa:

  1. ajetun matkan pituus 
  2. veren alkoholipitoisuus
  3. ajon tapahtuma-alue
  4. aikaisemmat rikokset
  5. aiheutetut vahinkotilanteet liikenteessä
  6. ajoneuvossa olevat muut matkustajat 
  7. kuljetettu ajoneuvo

Tavallisessa rikoslain määrittelemässä rattijuopumuksessa pelkkä sakko tulee useimmiten kysymykseen. Törkeässä rattijuopumuksessa on vakiintunutta käytäntöä ehdollisen vankeuden ja sakon yhdistelmästä, myös ensikertalaisille. Ehdollista harkittaessa punnitaan yleistä lainkuuliaisuutta. Rattijuopumuksesta voidaan tuomita ehdollista etenkin lähestyttäessä törkeän rattijuopumuksen rajaa. Lainvalmistelutöissä (HE 44/2002) on todettu arvioinnin tapahtuvan kokonaisharkintana, jossa on otettava huomioon aikaisempien rikosten määrä, törkeys ja uusimisnopeus. 

Kuljetettu ajoneuvo vaikuttaa rattijuopumuksesta määrättyyn rangaistukseen siinä mielessä, että esimerkiksi linja-auton kuljettaminen alkoholin vaikutuksen alaisena on katsottu vaarallisemmaksi kuin henkilöauton tai skootterin kuljettaminen. Linja-autossa myös vaaraa aiheutuu usein suuremmalle määrää ihmisiä, kuin vaikka skootterilla tai mopoautolla ajettaessa. Kun tekijöiden vaarallisuusaste kasvaa, ollaan lähempänä ehdollista vankeutta kun pelkkää sakkoa. 

Rattijuopumuksen normaalissa tekomuodossa ajetun matkan pituudelle ei voida antaa liikaa painoarvoa syyllisyyden kannalta, sillä mikä tahansa ajettu matka alkoholin vaikutuksen alaisena voidaan tuomita rattijuopumuksena. Kuitenkin rangaistusta harkittaessa ehdollisen vankeuden ja sakon välillä sillä saattaa olla painoarvoa. Luonnollisesti pidempi matka katsotaan moitittavammaksi vaaran aiheuttamisen perusteella. 

Erinäiset rangaistuksen määräämiseen vaikuttavat seikat otetaan huomioon aina kokonaisuus arvioiden. Siten jo jonkin seikan ollessa erityisen vakava, ei muiden seikkojen läsnäololla ole välttämättä vaikutusta tuomion antamiseen. Tässä yhteydessä esimerkkitilanne voisi olla sellainen, jossa liikenteessä on aiheutettu huomattavaa vaaraa muille tienkäyttäjille, mutta rikos ei ole muutoin ollut vakava, siis muut seikat ovat olleet lieventäviä. Jo yhden tekijän erityinen ja huomattava vakavuus voi antaa aihetta ehdolliseen vankeuteen tuomitsemiselle pelkän sakon sijasta.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Sakko on tyypillinen rangaistus rattijuopumuksesta, mutta ehdollinen vankeus on mahdollinen.
  • Muun muassa ajetun matkan pituus ja aiheutetut vahinkotilanteet vaikuttavat arviointiin.

Varoitukset

  • Jo mikä tahansa ajettu matka voidaan tuomita rattijuopumuksena. 
  • Ajoneuvon kuljettamiseksi on oikeuskäytännössä katsottu jo esimerkiksi virtanapin painaminen, jonka seurauksena auto on liikkunut.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]