Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeus ja ulkomaille lähtö

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Ehdollinen vankeus ei rajoita henkilön ulkomaille lähtöä eli maastapoistumisoikeuksia, jos hänelle ei ole muun asian yhteydessä määrätty matkustuskieltoa poliisin tai käräjäoikeuden toimesta. Ulkomaille lähtemisessä ei täten lähtökohtaisesti ole estettä ehdollisen vankeuden aikana. Ehdollisen vankeuden suorittaja voi siis vapaasti kulkea maasta toiseen ja käydä ulkomailla esimerkiksi lomailemassa. Matkustuskielto, joka estää ulkomaille matkustamisen on vapauteen kohdistuva pakkokeino, jonka määräämisestä säädetään pakkokeinolaissa. Kenenkään vapauteen kohdistuviin oikeuksiin ei saa puuttua, ellei tilanne sitä erityisesti vaadi ja se katsottaisiin välttämättömäksi. Matkustuskielto on myös kumottava heti, kun se ei ole enää tarpeellinen. 

Pelkkä ehdollinen vankeus ei ole peruste matkustuskiellolle, eikä sitä yleensä langeteta kuin erityisen painavasta syystä silloin, kun epäiltyä ei kuitenkaan katsota tarpeelliseksi pidettäväksi vangittuna. Jokaisella kansalaisella on oikeus poistua maasta niin halutessaan, ja tämän oikeuden rajoittaminen kajoaa perusoikeuksiimme. Perusoikeuksien rajoittamiselle tulee olla painavat perusteet, ja matkustuskiellon langettaminen tulee yleensä kyseeseen vain silloin, kun henkilön voidaan epäillä yrittävän maasta poistumista esimerkiksi välttääkseen tuomion uudesta rikoksesta.

Rikoksesta todennäköisin syin epäilty saadaan määrätä pidättämisen tai vangitsemisen sijasta matkustuskieltoon, jos rikoksesta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja epäillyn henkilökohtaisten olosuhteiden tai muiden seikkojen perusteella on syytä epäillä, että henkilö lähtee pakoon tai muuten karttaa esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen täytäntöönpanoa. Myös silloin, kun henkilö vaikeuttaa asian selvittämistä hävittämällä, turmelemalla, muuttamalla tai kätkemällä todistusaineistoa taikka vaikuttamalla todistajaan, asianomistajaan, asiantuntijaan tai rikoskumppaniinsa, tai jatkaa rikollista toimintaa, voidaan matkustuskielto määrätä. Jos rikos on tehty alle 15-vuotiaana, ei matkustuskieltoa voida kuitenkaan määrätä. Matkustuskiellosta säädetään pakkokeinolaissa. 

Henkilön saatetaan perustellusti katsoa karttavan esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen täytäntöönpanoa, kun vangittavana tai matkustuskieltoon esitettävänä on ulkomaalainen henkilö tai kun henkilöllä ei ole vakituista asuinpaikkaa Suomessa. Usein tarvitaan kuitenkin kattavampaa näyttöä. Henkilön pakoon lähtemisestä käytetään yleensä karttamisvaaran käsitettä. Henkilöä ei tule vangita vain sillä perusteella, että hänen asuinpaikkansa sijaitsee ulkomailla. Karttamisvaaran olemassaolosta tulee esittää erillinen selvitys.

Tuomioistuin harkitsee tulisiko vangittavaksi vaadittu tai vangittu määrätä vangitsemisen sijasta matkustuskieltoon. Ehdollinen vankeus ei tarkoita vangitsemista, vaan normaalia lainkuuliaisen elämän jatkamista. Ratkaistessaan syyteasian tuomioistuin saa määrätä vastaajan matkustuskieltoon tai hänelle määrätyn tällaisen matkustuskiellon pidettäväksi edelleen voimassa vain, jos hänet tuomitaan ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Vastaavaa säätelyä ei ole ehdollisen rangaistuksen osalta. Matkustuskieltoa voidaan harkita tutkintavankeuden sijasta. 

Ehdollinen vankeus ja ulkomaanmatka Yhdysvaltoihin

Yhdysvaltoihin on mahdollista matkustaa viisumivapausohjelmalla, johon haetaan matkustuslupaa. Tähän perustuva matkustuslupa saatetaan evätä rikosrekisterin tai pidättämisen seurauksena, vaikka pidättäminen ei olisikaan johtanut tuomioon rikoksesta. Myös armahdettu tai kumottu tuomio voi vaikuttaa matkustamiseen. Ehdolliseen vankeuteen tuomitun ulkomaanmatkasta haaveilevan tulisi täten anoa viisumia. Ehdollinen vankeus on oikeudessa annettu tuomio, joka vaikuttaa viisumivapaasti matkustamiseen.

» Suomen suurin lakipalvelu auttaa - Soita 0600 12 450 »


Vinkit

  • Ehdollinen vankeus ei rajoita henkilön oikeutta lähteä ulkomaille. 

Varoitukset

  • Matkustuskielto voidaan määrätä jos henkilön epäillään karttavan esitutkintaa, oikeudenkäyntiä tai rangaistuksen täytäntöönpanoa.

 

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]