Minilex - Lakipuhelin

Ehdollinen vankeusrangaistus

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rikoslain mukaan määräaikainen, enintään kahden vuoden vankeusrangaistus voidaan määrätä ehdolliseksi, jollei rikoksen vakavuus, rikoksesta ilmenevä tekijän syyllisyys tai tekijän aikaisempi rikollisuus edellytä ehdottomaan vankeuteen tuomitsemista. Ehdollinen vankeus merkitsee sitä, että tuomioistuin tuomitsee tekijän kestoltaan määrättyyn vankeusrangaistukseen, mutta vankeusrangaistus määrätään ehdolliseksi tietyn koeajan ajaksi. Koeajan pituus on vähintään yksi vuosi ja enintään kolme vuotta. Koeaika alkaa ehdollisen vankeusrangaistuksen sisältävän tuomion julistamisesta tai antamisesta. Jos tuomittu syyllistyy koeaikana rikokseen, josta tuomioistuimen harkinnan mukaan hänet olisi tuomittava ehdottomaan vankeuteen, voi tuomioistuin määrätä ehdollisen vankeuden pantavaksi täytäntöön. Jos taas tuomittu käyttäytyy lain edellyttämällä tavalla koeaikana, tuomittu rangaistus raukeaa. Ehdollinen vankeus on siis perusluonteeltaan varoitus ja ankaruudessaan se sijoittuu sakkorangaistuksen ja yhdyskuntapalvelun väliin. Ehdollinen vankeus on syytä erottaa ehdonalaisesta vapaudesta, johon vanki tietyin edellytyksin päästetään, kun hän on suorittanut tietyn osan vankeusrangaistuksestaan.

Kun harkitaan vankeusrangaistuksen tuomitsemista ehdollisena, kiinnitetään huomiota ensinnäkin rikoksen vakavuuteen ja rikoksesta ilmenevään tekijän syyllisyyteen. Mitä vakavampi rikos on ja mitä pidempi tuomittava rangaistus on, sitä epätodennäköisempää on, että rangaistus tuomittaisiin ehdollisena. Lisäksi rangaistus saa olla enintään kaksi vuotta, jotta se voidaan tuomita ehdollisena. Toisin sanoen yli kahden vuoden vankeusrangaistukset ovat aina ehdottomia. Kun rangaistus on lyhyt, perusoletuksena on, että se tuomitaan ehdollisena. Tämä olettama kuitenkin kääntyy, kun lähestytään kahden vuoden ylärajaa. Tällöin täytyy siis olla erityisiä perusteita, jotta rangaistus voitaisiin tuomita ehdollisena.

Toinen huomioon otettava peruste on tekijän aiemmat rikokset. Harkinnassa huomioidaan esimerkiksi rikosten lukumäärä, suunnitelmallisuus ja uusimisnopeus. Jos rikosten uusiminen osoittaa piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, se muodostaa vahvan perusteen ehdollista vankeusrangaistusta vastaan. Kolmas huomioitava seikka on rikoksentekijän ikä. Rikoslain mukaan alle 18-vuotiaana tehdystä rikoksesta ei saa tuomita ehdottomaan vankeusrangaistukseen, elleivät painavat syyt sitä vaadi. Ehdottoman vankeuden käyttöä on siis pyritty rajoittamaan nuorten kohdalla, sillä vankilaan joutuminen nuorena heikentää nuoren mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Haittana on esimerkiksi koulun keskeytyminen, vieraantuminen kotiympäristöstä ja haitallisten vaikutteiden saaminen vankilassa. Kuitenkin, jos rikoksesta tuomittava vankeus on yli kaksi vuotta, on ehdoton vankeus ainoa kyseeseen tuleva vaihtoehto nuorenkin kohdalla. Neljänneksi huomioidaan myös erilaiset kohtuus- ja tarkoituksenmukaisuussyyt. Huomioitavia seikkoja voivat esimerkiksi olla rikoksentekijän korkea ikä, heikko terveys tai teosta tekijälle aiheutuneet muut seuraukset.

Ehdollisen vankeusrangaistuksen ohessa voidaan myös tuomita oheissakko tai yhdyskuntapalvelua, jos ehdollista vankeutta yksinään pidetään riittämättömänä rangaistuksena. Oheissakko voidaan tuomita silloinkin, kun sakko ei rikoslain mukaan lukeudu kyseisen rikoksen rangaistuslajeihin. Nuorille tuomittuun ehdolliseen rangaistukseen voidaan liittää lisäksi valvonta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]