Minilex - Lakipuhelin

Takauksen vanhentuminen yrityssaneerauksessa - KKO:1998:68

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Takaus
    Takauksen vanhentuminen
    Yrityssaneeraus

Tapauksessa oli kyse A:n ja B:n antamasta omavelkaisesta takauksesta. Heidän mukaansa takaus oli vanhentunut, joten pankki ei voinut periä heiltä maksua. Ratkaistavaksi jäi kysymys siitä katkeaako takauksen vanhentuminen yrityssaneerauksen alkaessa.

 

Käräjäoikeuteen tekemällään kanteella pankki vaati A:lta ja B:ltä maksusuoritusta heidän takaamansa luoton erääntymisen jälkeen. A ja B väittivät, että takauksen loppumisesta oli sovittu jo aiemmin. Ja vaikkei olisikaan olisi takaus jo vanhentunut, koska maksua ei peritty lain määräämässä vuoden määräajassa. Pankin mukaan tällaisesta sopimuksesta ei löytynyt merkintää, eikä takaus muutenkaan ollut vanhentunut sillä yhtiölle, jonka luoton takaajina A ja B olivat oli asetettu yrityssaneeraukseen. Käräjäoikeus katsoi, ettei takaus ollut vanhentunut sillä yrityssaneerauksen aikana oli voimassa velkojen ulosmittauskielto, joten velkaa ei voitu periä A:lta ja B:ltä. Hovioikeus ei muuttanut tuomiota.

 

Tapaus on hyvin suoraviivainen, sillä samat vaatimukset toistettiin edelleen korkeimmassa oikeudessa ja korkein oikeus esitti samat perustelut kuin alemmatkin tuomioistuimet. Korkein oikeus siis katsoi, ettei ulosmittauskiellon aikana takauksen vanhenemisaika voisi kulua. Tästä syystä aiempia tuomioita ei muutettu ja A ja B olivat velvollisia maksamaan takamaansa luoton.


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]