Minilex - Lakipuhelin

KKO:1997:207 Osamaksukaupan maksuerien vanhentumisesta

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

  • Osamaksukauppa
    Takaus
    Takauksen vanhentuminen

Korkein oikeus arvioi osamaksukaupan maksuerien vanhentumista.

Osamaksusopimusta koskeva tilitys oli toimitettu 31.5.1993 ja haaste annettu A:lle tiedoksi 5.11.1993. Kanteessa oli esitetty, että ostaja ei ollut suorittanut maksua kuudennesta maksuerästä alkaen ja kyseinen erä oli erääntynyt 18.1.1992. 

Osamaksukaupan osamaksu- ja korkoerät olivat erääntyneet maksettavaksi osamaksusopimuksen ehtojen mukaisesti määräpäivinä. Maksuerät katsotaan itsenäisiksi velkaeriksi, joihin tulee soveltaa takausasetuksessa säädettyä vuoden vanhentumisaikaa. Takaajaan nähden vanhentumisaika oli siten alkanut jokaisen maksuerän osalta erikseen niiden erääntymispäivistä lähtien.

Yli vuosi ennen haasteen antamista tiedoksi eli aikavälille 18.1.1992-18.10.1992 sijoittuvat erät olivat takausasetukseen perustuen vanhentuneet. Sen sijaan osamaksuvelka, joka ei ole ollut erääntynyt tilitystä toimitettaessa, on osamaksusopimuksen mukaan erääntynyt tilityksen toimittamispäivänä. Tämän velan osalta takausasetuksen mukainen vanhentumisaika eli vuosi on alkanut tilityksen toimittamispäivästä.

Mikäli velkojalla on saamisensa vakuutena sekä panttioikeus että takaus ja jos takaukseen perustuva saatava on osittain vanhentunut, pantinhaltijana oleva velkoja voi lukea pantin arvon takaajaan nähden vanhentuneen saatavansa suoritukseksi. 


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]