Minilex - Lakipuhelin

Valtion korvausvelvollisuus lunastustilanteissa


>> Lakipuhelin neuvoo vuosien kokemuksella - Soita 0600 12 450 >>

Luonnonsuojelun toteuttamisen yhteydessä valtio on velvollinen korvaamaan yksityiseltä henkilöltä hankkimansa omaisuuden arvon. Valtion korvausvelvollisuus on siis pääsääntö. Maanomistajalla on oikeus saada korvausta myös niistä maankäyttörajoituksista, joita valtio asettaa. Periaatteena on siis, ettei valtiolla ole oikeutta ilmaiseksi lunastaa kansalaisten maita tai seurauksitta rajoittaa niiden käyttöä.

Korvaustilanteet ja valtion korvausvelvollisuus vaihtelevat tilanteen mukaan. Useimmiten valtion korvausvelvollisuus esiintyy lunastustapauksissa, jotka sinällään ovat valtion viimeisiä keinoja hankkia maata. Maasta tulee aina maksaa täysi korvaus. Lunastaminen ei siis tarkoita maidensa menettämistä halvemmalla hinnalla kuin tavallista. Ensisijaisesti valtion on pyrittävä neuvottelemaan maanomistajan kanssa maiden luovutuksesta sopimusteitse. Tällöin maasta maksetaan kauppasopimuksen mukainen hinta.

Joissakin tapauksissa maanomistajalta tai erityisien oikeuksien haltijalta odotetaan kohtuullisen haitan sietämistä ennen kuin valtion korvausvelvollisuus tulee kyseeseen. Korvauksen maksamiselle on olemassa siis tietty korvauskynnys. 

Soittamalla lakipuhelimeen saatat säästää helposti jopa tuhansia euroja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

 

Selaa lakitietoa