Minilex - Lakipuhelin

Luonnonsuojelualue ja sen perustaminen

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Luonnonsuojelualue on erityisesti suojeltavien kohteiden takia rauhoitettu alue. Luonnonsuojelualueista säädetään luonnonsuojelulaissa ja niitä ovat kansallispuistot, luonnonpuistot ja muut luonnonsuojelualueet.

Luonnonpuistot ja kansallispuistot voidaan perustaa yleensä vain valtion omistamalle maalle. Yksityisen henkilön maalle voidaan perustaa ainoastaan muu luonnonsuojelualue. Tähän tarvitaan maanomistajan suostumus tai hänen oma hakemuksensa. Valtion maalle perustettavista luonnonsuojelualueista säädetään aina lailla tai asetuksella. Yleisesti edellytyksenä luonnonsuojelualueen perustamiselle on alueella esiintyvä uhanalainen tai harvinainen laji tai ekosysteemi, tärkeä eläinlajin levähdys- tai virkistäytymispaikka, erityinen luonnonmuodostuma tai luonnonkaunis alue, harvinaistuva perinneluontotyyppi tai että tietyn eliölajin tai luontotyypin suotuisan suojelutason säilyttäminen vaatii sitä. Lisäksi alue voi olla muuten edustava, tyypillinen tai arvokas, jonka vuoksi sn suojelun voidaan katsoa olevan luonnon monimuotoisuuden tai kauneuden säilyttämiseksi tarpeellista.

Luonnonsuojelualue voidaan muodostaa myös määräaikaisesti. Alueen omistajan tulee tehdä asiasta sopimus alueellisen ympäristökeskuksen kanssa. Sopimus voidaan tehdä korkeintaan 20 vuodeksi kerrallaan. Määräaikaisista luonnonsuojelualueista tehtävästä sopimuksesta tulee tehdä merkintä kiinteistörekisteriin.

Pääsääntöisesti kaikenlainen luontoa muuttava toiminta on luonnonsuojelualueilla kiellettyä. Poikkeuksen tekevät yleensä vähäinen luonnon hyötykäyttö, kuten marjojen poimiminen sekä erilaiset pelastus- ja huoltotyöt. Luonnonsuojelualueella on usein oma, alueen käyttäjiä varten laadittu järjestyssääntönsä, josta ilmenevät alueella sallitut toimenpiteet. Luonnonsuojelualueiden rauhoittamissäännöksistä voi hakea poikkeuslupaa aluetta hallitsevalta viranomaiselta.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]