Minilex - Lakipuhelin

Metsien monimuotoisuuden suojelu

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Metsien monimuotoisuutta turvataan yleisesti metsien kestävän hoidon ja käytön kautta, joka otetaan huomioon kohteen ominaisuuksien mukaisesti metsänhoitotöissä ja hakkuissa. Lisäksi monimuotoisuuden kannalta erityisen tärkeiden elinympäristöjen säilymistä turvataan lailla. Tällaisia alueita ovat pienialaiset, luonnontilaiset tai sen kaltaiset kohteet, jotka erottuvat selvästi ympäröivästä metsästä. Ne ovat usein myös harvinaisten lajien elinympäristöjä. Erityisen tärkeille elinympäristöille on määritelty omia ominaispiirteitään, joita ovat lähteiden, purojen ja norojen lähiympäristöt, erilaiset suoalueet, rehevät lehtolaikut ja kangasmetsäsaarekkeet, syvät rotkot ja kurut, korkeat jyrkänteet alusmetsineen sekä tietyt vähäpuustoiset alueet.

Erityisen tärkeät elinympäristöt ovat suoraan metsälain nojalla suojeltuja. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kyseisillä kohteilla ei saisi tehdä mitään toimenpiteitä - toimenpiteiden tulee kuitenkin olla vain varovaisia hoito- ja käyttötoimenpiteitä, joilla elinympäristöjen ominaispiirteet säilytetään tai niitä vahvistetaan. Tällaisia ominaispiirteitä vahvistavia hoito- ja käyttötoimenpiteitä ovat suunnitelmalliset luonnonhoitotyöt ja luonnontilaa ennallistavat toimet. Sallittuja ja kiellettyjä toimenpiteitä on määritelty myös eri elinympäristöjen osalta erikseen.

Metsänomistajan on siedettävä vähäistä haittaa, joka saattaa aiheutua metsäalueen suojelemisesta. Vähäistä suurempi haitta kompensoidaan poikkeusluvalla tai tukijärjestelmällä. Jos metsänomistajalle aiheutuu vähäistä suurempaa haittaa metsälain erityisen tärkeitä elinympäristöjä koskevan suojelun noudattamisen takia, Metsäkeskuksen on myönnettävä poikkeuslupa tarvittaviin toimenpiteisiin kyseisellä alueella. Poikkeuslupa myönnetään kuitenkin vain silloin, kun haitta muodostuu vähäistä suuremmaksi. Poikkeuslupaa ei myönnetä, jos metsänomistajalla on oikeus valtion myöntämään ympäristötukeen tai muuhun tukeen taloudellisista menetyksistään.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi
Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]