Minilex - Lakipuhelin

Naapuruussuhteita koskee immissiokielto

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Hyvät naapuruussuhteet perustuvat osittain yleisiin tapoihin ja osittain laintasoisiin säädöksiin. Lainsäädökset keskittyvät pääosin sääntelemään naapurin kiinteistöltä tulevaa immissiota sekä rakennusten sijoittamista kiinteistöllä. Immissiolla tarkoitetaan kiinteistöstä, rakennuksesta tai huoneistosta muille lähistöllä oleville aiheutuvaa haitallista vaikutusta.

Immissiokielto tarkoittaa sitä, että kiinteistöä, rakennusta tai huoneistoa ei saa käyttää niin, että naapurille, lähistöllä asuvalle tai asutuksia hallitsevalle aiheutuu kontuutonta rasitusta. Haitallisiksi asioiksi on listattu ympäristölle haitalliset aineet, noki, lika, pöly, haju, kosteus, melu, tärinä, säteily, valo, lämpö ja muut vastaavat vaikutukset. Kohtuutonta rasitusta arvioitaessa otetaan huomioon paikalliset olosuhteet, rasituksen tavanomaisuus, voimakkuus ja kesto, rasituksen syntymisen alkamisajankohta sekä muut vastaavat seikat.

Naapuruussuhteissa myös rakennusten sijoittamisessa on otettava huomioon niitä koskeva sääntely. Erilaiset rakennukset, kuten ulkokäymälät ja varastot, on esimerkiksi sijoitettava tarpeeksi kauas naapurin kiinteistöstä.

Immissokieltoon sisältyvää toimintaa voi olla esimerkiksi maan kaivaminen niin, että naapurin kiinteistöllä olevasta rakennuksesta sortuvat perusteet tai kova, jatkuva meluhaitta. Naapurilla on oikeus vaatia immission poistamista, jos se aiheuttaa kohtuutonta rasitusta kiinteistölle. Naapurilla on oikeus vaatia myös vahingonkorvausta aiheutuneesta haitasta. Jos tällaisten kiinteistöltä tulevien haittojen poistaminen ei ole kohtuudella mahdollista, on naapurilla oikeus kertakorvaukseen aiheutuvan haitan vuoksi.

Naapuruussuhteisiin kuuluu kuitenkin tietty sieto- ja kestokynnys. Naapureilla onkin velvollisuus sietää välttämättömiä ja kohtuullisia kiinteistöön ja asumiseen liittyviä asioita. Kiinteistön omistajalla on velvollisuus sallia esimerkiksi välttämättömien laitteiden ja johtojen asentaminen, kuten puhelinjohtojen ja sähkölinjojen vetäminen oman kiinteistönsä alueelta toiselle kiinteistölle. Tietyin edellytyksin on myös sallittava tien perustaminen oman kiinteistönsä läpi toiselta kiinteistöltä välttämättömän ulospääsyn vuoksi.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]