Minilex - Lakipuhelin

Rauhoittaminen alueiden tai lajien suojelun keinona

» Lakipuhelin neuvoo - Soita 0600 12 450 »

Rauhoittaminen on kyseessä, kun jokin alue, kohde, eläinlaji tai kasvi määrätään erityisen suojelun kohteeksi. Rauhoitusmääräys voi olla voimassa jatkuvasti, määräaikaisesti, vain osan aikaa vuodesta tai vain tietyssä osassa maata.

Alueita rauhoitetaan perustamalla niistä luonnonsuojelualuita eli kansallispuistoja, luonnonpuistoja tai muita luonnonsuojelualueita. Luonnonsuojelualueilla kaikki luontoa muuttava toiminta, kuten rakentaminen, ojittaminen tai eläinten pyydystäminen, on lähtökohtaisesti kielletty. Luonnonsuojelualueilla saa kuitenkin tehdä toimenpiteitä, joita alueen asianmukainen käyttö edellyttää ja jotka eivät vaaranna alueen tarkoitusta. Tällaisia toimia ovat esimerkiksi ennallistamistoimet, opastuspolkujen tekeminen tai marjojen ja sienien poimiminen. Lisäksi erityisistä sallituista ja kielletyistä toimista on voitu säätää erikseen kunkin alueen osalta. Muihin toimenpiteisiin voi hakea poikkeuslupaa aluetta hallitsevalta viranomaiselta.

Erityisen kauniin, harvinaisen tai muuten merkityksellisen luontokappaleen, kuten puun tai kiven, voi myös suojella rauhoittamalla. Tällöin se määrätään rauhoitetuksi luonnonmuistomerkiksi. Luonnonmuistomerkin vahingoittaminen on kielletty.

Eläinlajeja rauhoitetaan, jos niiden olemassaolo käy uhatuksi tai rauhoittaminen katsotaan muusta syystä tarpeelliseksi. Eläinlaji voidaan rauhoittaa joko koko maassa tai vain jossain osassa maata. Lisäksi eläimiä, kuten yleisiä riistaeläimiä, voidaan rauhoittaa tietyksi määräajaksi, mikäli niiden lisääntymisen turvaaminen sitä edellyttää. Rauhoitettuja eläinlajeja ei saa tappaa tai pyydystää eikä niitä tai niiden pesintää saa häiritä tahallisesti.

Luonnonvaraisia kasvilajeja voidaan rauhoittaa samoin edellytyksin kuin eläinlajeja. Rauhoitetun kasvin tai sen osan poimiminen tai hävittäminen on kielletty.

Eliölajien uhanalaiseksi määräämisestä säädetään erikseen.

- Lakipuhelin neuvoo aamusta iltaan joka päivä -


Pyydä tarjous lakipalvelusta

 

Jätä sitomaton tarjouspyyntö lakimiehen palkkaamiseksi




Lakimiehet käsittelevät tietojasi luottamuksellisesti, eikä niitä tallenneta
Minilex.fi-palveluun.


 


Selvitämme maksutta, tarvitseeko sinun maksaa lakikulujasi

Tiesitkö, että monissa asioissa lakikulusi ovat katettavissa kotivakuutuksen oikeusturvavakuutuksesta tai julkisesta oikeusavusta. Usein lakikulut voidaan myös vaatia vastapuolen maksettavaksi.

Lähettämällä yllä olevan tarjouspyynnön tai soittamalla asiakaspalveluun 0400 4111 43 saat:

  • maksuttoman selvityksen lakikuluistasi
  • maksuttoman alkukartoituksen asiaasi
  • halutessasi asiaasi erikoistuneen juristin maan kattavasta, laajasta juristiverkostosta.

Jos tarvitset vain lakineuvontaa, niin soitathan lakipuhelimeen 0600 12 450. Asiakaspalvelu ei anna lakineuvoja.

Aiheeseen liittyvät artikkelit


 

Selaa lakitietoa

 

[chatbot]